Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Internationale student geketend aan huurcontract

Internationale student geketend aan huurcontract

NEDERLAND. Buitenlandse studenten kunnen hun kamer in Student Hotels vaak niet tussentijds opzeggen. Hun contract staat dat niet toe. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Woonbond willen dat Student Hotels gewoon onder het huurrecht vallen en dat hun bewoners huurbescherming krijgen. De LSVb overweegt een rechtszaak tegen het Student Hotel.

De buitenlandse student Chris woont in één van de zeven Student Hotels. De keuken is vies, spullen verdwijnen uit de koelkast en dat voor de hoge huurprijs die hij betaalt. Hij is het zat en wil weg.
Maar dat gaat zomaar niet, want hij heeft een contract getekend voor tien maanden. Besluit hij toch te vertrekken, dan is hij 350 euro kwijt aan ‘administratiekosten’ en moet hij zeventig procent van de resterende maanden huur doorbetalen. Chris heeft nu iemand anders gevonden voor zijn kamer, maar uit angst dat dit artikel zijn verhuisplannen zal dwarsbomen, wil hij niet onder zijn echte naam zijn verhaal doen.
De Student Hotels mogen zulke eisen stellen want ze gelden niet als ‘normale’ verhuurders: hun bewoners tekenen geen huur- maar een hotelovereenkomst. Ze genieten daardoor geen huurbescherming.
Toch vinden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Woonbond dat de Student Hotels gewoon onder het huurrecht zouden moeten vallen. Studenten wonen immers voor langere periode in de hotels en kunnen zich bij de gemeente inschrijven op het adres van het hotel. De LSVb overweegt een rechtszaak tegen het Student Hotel.
Een jaar geleden maakte de LSVB zich ook al kwaad hierover.  Op vragen in de Tweede Kamer antwoordde oud-minister Blok dat gemeenten maar zelf moeten zien of hotels van nut kunnen zijn in het tijdelijk huisvesten van studenten en hoeveel hun kamers mogen kosten. Ook eventuele problemen met de huurbescherming wees de minister door: daar moet de rechter over oordelen.

Advocaat Tanja de Groot, gespecialiseerd in huurrecht, vindt het een lastige kwestie en kan niet zomaar zeggen of de Student Hotels onder het huurrecht zouden moeten vallen. Huurders hebben het recht om tussentijds op te zeggen. Maar die wet kent wel een uitzondering voor onder meer hotelkamers, vakantiewoningen en slooppanden. En die uitzondering kan ook worden gebruikt voor kamerverhuur aan internationale studenten.
Dat moet ook wel, zegt Kences-directeur Ardin Mourik namens de studentenhuisvesters. Zij maken voor de tijdelijke verhuur van gemeubileerde kamers ook gebruik van zo’n constructie. Internationale studenten blijven immers maar een korte periode, redeneert hij. “Als ze tussentijds weggaan, valt er een gat dat de verhuurders moeilijk kunnen opvullen met andere internationale studenten.” Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen zij hun contract vroegtijdig beëindigen, bijvoorbeeld bij ziekte.
Mourik pleit ervoor om de wet nog eens goed tegen het licht te houden. Hij zou internationale studenten graag een contract geven waarbij ze niet zomaar tussentijds kunnen opzeggen, maar wél recht hebben op huurbescherming en waarbij dus ook het puntensysteem geldt.
“Het probleem is dat er een groot grijs gebied zit tussen de hotels en het huurrecht”, zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar. “Eerlijk gezegd vind ik dat deze vorm van huisvesting niet op deze manier zou moeten mogen.” Hij pleitte samen met Zihni Özdil (GroenLinks) voor een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Hun motie werd vorige week door de Tweede Kamer aangenomen.

Het Student Hotel zegt niet bekend te zijn met de klacht van Chris en kan daarom geen uitspraak doen over zijn ervaringen. Wel stelt het hotel dat de keuken wekelijks wordt schoongemaakt en dat het maatregelen neemt om het schoon te houden. “Wanneer iemand niet tevreden is, willen we het probleem altijd oplossen”, zegt woordvoerder Caroline Riemslag. “Mocht het zo zijn dat iemand echt weg wil, dan kan deze persoon een vervanger voor zijn kamer zoeken. Daarmee vervallen de zeventig procent annuleringskosten.”

HOP/ WD

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)