Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Broers en beiden karateka

Broers en beiden karateka

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Brian (links) en Rob (rechts)

De zeven zonden van twee karateka’s
 • Hebzucht. Brian: “Dat heb ik geen last van. Om kleding of andere dingen geef ik niet zoveel. Als mijn mobieltje versleten is, koop ik een nieuwe. En dat hoeft niet de nieuwste iPhone te zijn. Ik ben vooral met de sport bezig. Mijn karatespullen moeten in orde zijn. Bescherming, zoals voor schenen en het gebit, moet je vaak na een jaar vervangen. Een karatepak gaat iets langer mee. Wel is er duidelijk verschil in kwaliteit, dat merk je aan de stof. Ik wil het beste.” Rob: “Het moet goed zijn en lekker zitten. Of we de pakken onderling ruilen? Nee, kijk eens goed naar ons, haha. Ik weeg 98 kilo, Brian 78. Voor het geld hoef je niet aan karate te doen. Althans niet in Nederland. In Egypte, Turkije of Azerbeidzjan zijn karateka’s miljonair, rijden ze rond in de duurste auto’s. De sport heeft er veel aanzien en er wordt enorm in geïnvesteerd.” Brian: “Wij moeten gewoon werken voor ons geld, op zondag sta ik bij McDonald’s. Hij [wijzend naar zijn broer] bij Wok Parkstad Plaza.”
   
 • Gulzigheid. Brian: “Ik eet geen chips, chocolade of ander snoep. Ongezond.” Rob: “Zo streng ben ik niet. Als ik trager word door mijn gewicht, doe ik er iets aan, maar dat is nu niet nodig. Karate is een sport waarbij je veel energie verbruikt, misschien wel het meest van alle sporten. Een wedstrijd duurt maar drie minuten, maar die minuten zijn intensief.” Brian: “Het draait om snelheid, explosiviteit en dynamiek. Ook kracht is belangrijk. Sommige karateka’s wegen meer dan 120 kilo. Die bewegen minder soepel, maar zijn wel sterk. Daar pas je als tegenstander je tactiek op aan. Sowieso wordt er in categorieën gesport. Naar gelang je gewicht en leeftijd word je ingedeeld.” Rob: “Alcohol neem ik hooguit twee keer per jaar en dan alleen in de zomervakantie als er geen wedstrijden zijn.”
   
 • Onkuisheid. Rob: “Ik heb geen relatie. Ik ben er ook niet mee bezig. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd.” Brian: “Het gaat heel goed met me, ik sport en studeer, ik hoef er niets extra’s bij. Het is prima.”
   
 • Jaloezie. Rob: “Haal ik tijdens mijn wedstrijden zilver en geen goud, dan kan ik daar van balen. Zeker als ik weet dat ik beter ben en het niet heb waargemaakt. Maar we zijn niet jaloers op elkaar. Brian heeft een enorme stootkracht, hij kan heel goed trappen. Daar ben ik iets minder van.” Brian: “Ryutaro Araga is mijn idool, een Japanse succesvolle karateka. Hij heeft een aparte stijl. Als je ‘m ziet lopen, denk je misschien ‘wat een sulletje’, maar als hij op het veld staat, vecht hij als een echte topsporter. Staat hij met 3-0 achter dan weet hij altijd nog te winnen.” Rob: “Ik kan me op de mat echt als een rivaal gedragen, ik wil altijd winnen.”
   
 • Luiheid. Rob: “Niet echt. Nou ja, misschien als ik mijn kamer – we wonen nog thuis – moet opruimen. We gaan af en toe met vrienden naar de bioscoop of bowlen, of we kijken thuis een paar films.” Brian: “We gaan bijna nooit uit.”
   
 • Woede. Rob: “Ik ben niet snel boos te krijgen. Als ik tijdens een toptoernooi verlies, kan ik hard op de grond slaan. Maar die boosheid is ook snel weer weg. Of ik woede gebruik in het gevecht? Nee, mijn vuist komt net zo hard aan als ik boos ben dan wanneer ik niet boos ben.” Brian: “Als ik verlies, wijt ik dat aan mezelf, dan ben ik niet boos op de tegenstander of de coach.”
   
 • Hoogmoed. Brian: “We weten wat we kunnen, daar zijn we trots op. Maar om een overwinning van de daken te schreeuwen, nee, daarvoor zijn we te bescheiden.” Rob: “Een post op onze Facebookpagina is genoeg.”

Brian Timmermans, 20, derdejaars econometrie, geboren en woonachtig in Heerlen

Traint vijftien tot twintig uur per week, bij Karateteam Timmermans in Heerlen, traint voor Europees Kampioenschap in februari in Sochi, Rusland

Beste prestatie: vijfde op het Europees Kampioenschap (-21 jaar, -84 kilo) in 2016, meervoudig Nederlands kampioen

Gesponsord door sportschool Reuvers (fitness, krachttraining) en Hayashi (kleding en bescherming)

 

Rob Timmermans, 21, derdejaars fiscale economie, geboren en woonachtig in Heerlen

Traint vijftien uur per week, bij Karateteam Timmermans in Heerlen, traint voor Europees en Wereld Kampioenschap en hoopt te worden gekwalificeerd voor de Olympische Spelen

Beste prestatie: derde in de series A van de World Karate Federation in Oostenrijk, vijfde in Japan, meervoudig Nederlands kampioen (zwaargewicht)

Gesponsord door sportschool Reuvers (fitness, krachttraining) en Hayashi (kleding en bescherming)

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)