Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM wint in hoger beroep van minister

Raad van State: master Forensic Psychology terecht tweejarig

MAASTRICHT. Niet de minister van Onderwijs, maar de Universiteit Maastricht kreeg op 8 mei in hoger beroep gelijk van de Raad van State: de master Forensic Psychology is terecht een tweejarige opleiding. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan een vier jaar durende juridische strijd.

In mei 2009 liet de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) al weten dat de geplande Engelstalige master Forensic Psychology iets wezenlijks toevoegt aan het huidige onderwijsaanbod in Nederland, en dat een cursusduur van twee jaar – de meeste masteropleidingen psychologie zijn éénjarig - gerechtvaardigd is. Dit laatste vanwege de “omvang en complexiteit van het werkterrein, het belang van stages en de acceptatie-eisen in internationaal verband”. De toenmalige minister van Onderwijs, Ronald Plasterk, noemde Forensic Psychology een aanvulling op het onderwijsaanbod, maar zag geen reden om de studieduur te verlengen en besloot  tot een éénjarige bekostiging. Met als gevolg dat studenten slechts recht hebben op één jaar studiefinanciering, het tweede jaar zou de UM in de buidel moeten tasten: ze moest opdraaien voor de studiefinanciering van de studenten én de kosten voor het onderwijs. De UM tekende daarop officieel bezwaar aan bij het ministerie, tevergeefs. Vervolgens toog de universiteit naar de Maastrichtse rechtbank, kreeg gelijk, waarop de minister in hoger beroep ging bij de Raad van State.

Founding mother van de master, prof. Corine de Ruiter, is bijzonder gelukkig met de uitslag en beleefde haar “finest moment”, zegt ze. “De staatsraad ter zitting had het dossier heel goed gelezen, net als overigens eerder de rechtbank in Maastricht. Ik heb veel geleerd van deze vier jaar, vooral over hoe dit werkt: het gaat de ambtenaren en bewindspersonen alleen maar om geld, en totaal niet om de kwaliteit van het onderwijs. Ik ben inmiddels behoorlijk argwanend als politici betogen dat zij goed hoger onderwijs een warm hart toedragen. Het is teleurstellend om te zien welke mensen in de praktijk belangrijke beslissingen nemen. Wij maken een uitstekende opleiding die tegemoet komt aan een vraag uit de maatschappij én een verzoek van de parlementaire commissie TBS in 2006, het ministerie lijkt niet geïnteresseerd en heeft er ook geen verstand van. Tot twee keer toe werd er in de rechtbank door het ministerie gezegd dat het bedrijfsleven dat tweede jaar maar moest betalen. Ik vraag me af of ze ooit de moeite hebben genomen om de inhoud van ons programma te bekijken. Het is zonneklaar dat geen van onze studenten daar ooit terechtkomt. Wij hebben voor de rechter betoogd dat wij geen mensen opleiden om CEO te worden van een pindakaasfabriek. Wij leiden mensen op om te werken in de forensisch-psychiatrische zorg, een sector die een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid en die grote behoefte heeft aan gekwalificeerde forensisch psychologen.”

Sinds 2010 stromen er jaarlijks 24 studenten van over de hele wereld (“in de nieuwe lichting zitten 10 nationaliteiten”) in. De opleiding gooit hoge ogen: zo gaf de KeuzeGids Hoger Onderwijs 2013 Forensic Psychology onlangs het predicaat ‘topstudie’. Of de UM nu de gemaakte kosten terug krijgt betaald van de minister? De Ruiter: “Ik neem aan van wel.” De juridische afdeling van de UM gaat daar ook vanuit. Een hoger beroep is overigens niet meer mogelijk.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)