Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mensenrechtenverdedigers in beeld

Mensenrechtenverdedigers in beeld

Photographer:Fotograaf: Daniella van Bergen

Fototentoonstelling in rechtenfaculteit

“Richard komt op voor de rechten van gevangenen in Burundi.” Onder een indrukwekkende foto van deze Afrikaanse mensenrechtenverdediger, met de Servaasbrug op de achtergrond, vindt de bezoeker van de tentoonstelling in de Lenculenhal in de rechtenfaculteit het verhaal van Richard. Net als dat van onder andere de Nigeriaanse activiste Judith (zie foto) en journaliste Tomy uit Honduras.

In het kader van het Shelter City programma vonden zij de afgelopen jaren voor drie maanden onderdak in een van de tien Nederlandse Shelter cities. Richard was als een van de eersten te gast in Maastricht. Hij gaf er lezingen, reisde rond, nam deel aan bijeenkomsten, deed kennis op en verbreedde zijn netwerk.

Fotograaf Daniella van Bergen portretteerde tien mensenrechtenverdedigers uit het Shelter programma: journalisten, advocaten, wetenschappers en kunstenaars. Ze komen op voor schendingen van rechten en vrijheden in hun land en dat maakt hen meer dan eens doelwit van bedreigingen. Een deel van de foto’s, die eerder in het Centre Céramique te zien waren, hangt tot en met 25 januari in de rechtenfaculteit. Sinds 2017 zet niet meer het University College maar de rechtenfaculteit de deuren open voor de gasten uit het buitenland. De Nigeriaanse LGBT-verdediger Judith (zie foto) was de laatste die voet op Maastrichtse bodem zette, dat was in het voorjaar van 2017. Zij maakt zich hard voor de rechten en het welzijn van vrouwen uit seksuele minderheidsgroepen in haar land.
Waarschijnlijk komt er in de eerste helft van april een nieuwe mensenrechtenverdediger naar Maastricht.

Het Shelter City programma is een initiatief van Justice and Peace Netherlands. Maastricht werd Shelter City in 2014 and heeft al onderdak geboden aan vijf gasten, uit Somaliland, Palestina, Kenia, Burundi en Nigeria.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)