Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Sprechen Sie Deutsch?

Splinters: Sprechen Sie Deutsch? Splinters: Sprechen Sie Deutsch?

René (Gabriëls) Marx
De voorplaat van het nieuwe boekje van Studium Generale al gezien? Daarop prijkt een prachtige foto van filosoof René Gabriëls, vermomd als Karl Marx. De man die hij in bijna iedere discussie wel een keer aanhaalt. Want vergeten en uit de mode is deze grote denker uit de negentiende eeuw nog lang niet, aldus Gabriëls. Op 5 februari geeft hij een lezing waarin hij met Marx in de hand het kapitalisme ten grave probeert te dragen.

Met z’n allen
Het nieuwe jaar is pas net begonnen en de NS legt al een bommetje onder het eigen treinvervoer. De Nationale Spoorwegen hebben het populaire Groepsretourtje vervangen. Dit is een ticket waarmee vier tot tien reizigers goedkoop door Nederland konden reizen, zonder elkaar te kennen van de voetbalclub, kantoor of van het dispuut, zelfs zonder gebroederlijk bij elkaar te zitten in dezelfde trein. Tien personen reisden voor 7 euro van Maastricht naar Den Helder en vice versa of stapten tussendoor uit- en in.
Voor de NS is de maat vol. Ze vinden dat er massaal mee wordt gesjoemeld. Via Facebook maakten reizigers afspraken om voordelig te reizen. Er waren bovendien slimme tussenhandelaren die er geld aan over hielden.
De NS komt nu met een groepsticket dat alleen geldig is als enkeltje en daardoor duurder is (een ticket voor vier kost 30 euro, voor zeven personen 34,50). Fysiek samen reizen is een voorwaarde. Eén persoon is chief ticket, de hoofdboeker. De rest krijgt een meereiskaartje.

Sprechen Sie Deutsch?
Het is al jaren een bron van ergernis voor psychologiestudenten van alle nationaliteiten: zitten er vooral Duitsers in je tutorgroep dan gaan ze tijdens de bijeenkomsten onderling Duits praten. Ook in de laatste Nationale Studenten Enquête werd er over gemopperd. “Studenten die de Duitse taal niet beheersen, worden al snel uitgesloten van de conversatie”, merkt een student op. “Sowieso komt de universiteit niet echt internationaal over, het lijkt eerder een Duitse universiteit.” Hij krijgt bijval in een paar andere commentaren, maar deze klacht is niet het enige wat deze studenten met elkaar gemeen hebben. Alle opmerkingen werden geschreven in – jawel – het Duits.

Studenten trouwste zorgpremiebetalers
Wie verwacht dat studenten al hun geld besteden aan bier, heeft het mis. Studenten zijn de trouwste zorgbetalers van Nederland. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Het CBS definieert een wanbetaler als een persoon die minimaal zes maanden geen zorgpremie heeft afgedragen. Van alle studenten valt maar 0,5 procent in deze categorie. Vooral universitaire studenten zijn model citizens; 0,2 procent is wanbetaler. Bij hbo’ers is dit 0,6 procent.
Mensen met een bijstandsuitkering komen het slechtst uit de verf. Maar liefst 10,5 procent van alle bijstandsgerechtigden betalen hun zorgpremie niet. Ook verzuimen relatief veel ouders in eenouderhuishoudens hun betalingsplicht (5,1 procent).

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: