Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Directeur WHO-agentschap is nieuwe Tefaf-hoogleraar

Directeur WHO-agentschap is nieuwe Tefaf-hoogleraar

Photographer:Fotograaf: IARC

MAASTRICHT. De Tefaf-hoogleraar 2018 wordt de Britse Christopher Wild, de directeur van het IARC, het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. De jaarlijks wisselende leerstoel voor kankeronderzoek, gesponsord door de kunstbeurs Tefaf, valt onder onderzoeksinstituut GROW.

“We proberen in deze leerstoel de verschillende onderzoeksterreinen op het gebied van kanker te bestrijken”, zegt Frans Ramaekers, directeur van GROW. “Met Chris Wild hebben we een deskundige die veel weet van de omgevingsinvloeden en de epidemiologie.”

Ramaekers geeft het voorbeeld van onkruidverdelger glyfosaat, waarover in de EU veel verdeeldheid is ontstaan. Inmiddels heeft de EU besloten dat het bestrijdingsmiddel nog vijf jaar in de handel blijft. Het IARC heeft het “waarschijnlijk kankerverwekkend” genoemd.

Op het vlak van omgevingsinvloeden is de term ‘exposoom’ in zwang geraakt, zegt Ramaekers. “Dat is alles waaraan het lichaam blootgesteld kan worden. Nieuw is de moleculaire benadering hierbij, zoals ook Wild die toepast. Je kijkt niet alleen naar welke componenten kanker veroorzaken maar ook hoe dat gebeurt. Via het DNA, of via eiwitten?”

Wild is de elfde Tefaf-hoogleraar, na onder anderen voormalig KNAW-president Hans Clevers en de Nobelprijswinnaars Aaron Ciechanover en Harald Zur Hausen. GROW heeft alle Tefaf-hoogleraren uitgenodigd voor een summit, als onderdeel van een groot Maastrichts pathologiecongres. Daar, in juni, zullen ze allemaal (acht van de elf hebben toegezegd) een lezing houden over de toekomst van kankermanagement.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)