Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Klein maar fijn

Klein maar fijn

Film: Downsizing

Het verhaal: Onderzoekers van het Edvardsen Institute in Noorwegen ontdekken een oplossing voor de klimaat- en voedselcrisis. Met behulp van het (onomkeerbare) proces van cellulaire reductie kunnen ze mensen laten krimpen tot een lengte van minder dan 20 centimeter. Al snel komen mensen erachter dat ze in de miniatuurwereld meer waar voor hun geld kunnen krijgen. Daarom besluiten Paul Safranek (Matt Damon) en zijn vrouw Audrey (Kristen Wiig) zich te laten verkleinen en te verhuizen naar een uiterst luxueuze miniatuurgemeenschap: Leisureland.

Op naar Leisureland.

- Alexander Payne vestigde zijn reputatie met een reeks melancholieke tragikomedies (About Schmidt, The Descendants, Sideways) over gedesillusioneerde mannen die maar wat aanmodderen in het leven. Hoofdpersonage Paul Safranek houdt die traditie in stand, maar verder is Downsizing een opmerkelijke stijlbreuk met Payne’s eerdere werk. Zijn nieuwe film is namelijk een ambitieuze en inventieve sciencefiction-satire over de toekomst van onze planeet.

- Het eerste uur is genieten geblazen: de film barst bijna uit zijn voegen van de visuele ideeën en vooral de wijze waarop het krimpproces in beeld wordt gebracht, is buitengewoon geestig.

- Payne komt met een prikkelende scenariovondst op de proppen. Een technologie om overconsumptie terug te dringen, wordt gretig omarmd door mensen die zich willen wentelen in materiële welvaart. Al spoedig blijkt bovendien dat de menselijke aard niet wezenlijk verandert door zo’n krimpactie: ook de minimens blijkt feilbaar en ietwat pathetisch.

- Deze verkleiningstechnologie biedt geweldige kansen voor de UM. Ga maar na: als we onze studenten inkrimpen, levert dat minder overlast op voor de bevolking van Limmel. En als we vervolgens ook de wetenschappelijke staf nog eens inkrimpen, mag ieder kantoor weer uitgerust worden met een prullenbak. De schaalverkleining bedraagt namelijk 1 op 2.477, waardoor het afval van de gehele UM op jaarbasis in één container past.

Liever naar Madurodam.

- Met een speelduur van 139 minuten had Downsizing zelf ook gerust wat ingekrimpt mogen worden.

- Downsizing lokt vergelijkingen uit met moderne klassiekers als Eternal Sunshine Of The Spotless Mind en The Truman Show, maar weet dat niveau enkel in het eerste uur te halen. In de tweede helft kiest de film voor een meer sentimentele en kolderieke koers, inclusief een tenenkrommend stereotiepe portrettering van een Vietnamese immigrante.

Het salomonsoordeel: Een intelligente, luchtige sciencefictionsatire waarvan de eerste helft veel geslaagder is dan de tweede. Desondanks is het glas in dit geval eerder half vol dan half leeg.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)