Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je me zegt dat ik iets niet kan, doe ik er alles aan om het tegendeel te bewijzen”

 “Als je me zegt dat ik iets niet kan, doe ik er alles aan om het tegendeel te bewijzen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Oscar Vranken (23, Elsloo)/ vierdejaars rechtsgeleerdheid, studentmedewerker bij de International Service Desk (ISD), studentassistent bij het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI), begint in februari aan de master handels- en ondernemingsrecht/ woont samen met Linda/ woont in Maastricht

Waarin lijk je op je vader, waarin op je moeder? Van mijn vader heb ik het pragmatische. Hij is accountant en bekijkt de zaken heel objectief: wat heb je eraan, hoeveel risico loop je? Dat heb ik ook, soms zeggen vrienden: ‘Oscar, doe eens wat meer met je gevoel’. Maar ik ben ook empathisch, dat heb ik van mijn moeder. Zij is heel zorgzaam. Ik kan mensen goed aanvoelen en weet vaak wat ik moet zeggen in een moeilijke situatie. Als de relatie van een vriend uit is, ben ik het aanspreekpunt. Dat vind ik ook leuk, om op die manier mensen te helpen.

Hoe was je als kind in vijf woorden?  Op de basisschool was ik vrij stil en nogal passief. Mijn ouders namen me mee naar allerlei verenigingen (bijvoorbeeld scouting, judo, etc.), maar ik had daar niets mee. Ik had wel vrienden, maar die zag ik liever één op één. Op de middelbare school ging ik de stoere jongen uithangen. Ik zat op het vmbo, had vrienden die de foute kant opgingen. School was voor sukkels, wij gingen basketballen en stiekem sigaretjes roken. Het werd steeds crimineler, eerst snoepjes jatten, later sneuvelde er wel eens een ruit. Ik wilde me daarvan distantiëren, maar de sfeer was: je doet mee of je kunt oprotten. Gorillagedrag. Uiteindelijk heb ik me ervan los weten te trekken. Ik zag hoe het steeds slechter met die jongens ging. Ze werden van school gestuurd, het ging nergens heen. Zo is dus het leven als je niets doet. Dat wilde ik absoluut niet, het gaf me de wilskracht om mijn best te doen. Ik ben keihard gaan leren en dat hielp. Ik haalde goede punten, ging van het vmbo naar de havo en vervolgens hbo bedrijfskunde. Na de propedeuse ben ik overgestapt naar de universiteit. Daar wilde ik altijd al heen, op de havo ging ik al naar de open dagen.

Mijn geld gaat op aan… reisjes, mijn vriendin houdt daar erg van. Laatst hebben we een wereldkaart gekocht waarop je de landen waar je bent geweest kunt wegkrassen. Nu willen we alles af kunnen strepen. Vorig jaar waren we onder andere in Pisa, Parijs, Gent en Brugge. Binnenkort staat Boedapest op het programma. Ik was nooit zo’n reisfanaat, maar sinds ik vorig jaar naar China ben geweest met de Netherlands-Asia Honours Summer School wil ik graag andere culturen ontdekken. We gingen in opdracht van een Nederlandse multinational een onderzoek uitvoeren. Zie het als een scriptie, maar dan één die je met z’n achten schrijft. Ik vind het interessant om te ontdekken waar de normen en waarden van een cultuur vandaan komen. In China zijn de mensen bijvoorbeeld veel dienstbaarder dan in Nederland. Vraag je een oud omaatje de weg, dan loopt ze twee kilometer met je mee. Dat is denk ik weer terug te voeren op het confucianisme, wat van grote invloed op de Chinese cultuur is geweest.

Ik geloof in… de ratio. Mensen hebben altijd hun beweegredenen. Voor hen is het logisch om op een bepaalde manier te handelen of iets te vinden. Daarom praat ik graag met mensen met een probleem. Er zit altijd iets achter. Rechten is wat dat betreft ook echt mensenwerk. Een burenruzie gaat niet alleen om die boom die tien centimeter te dicht op de rand van het perceel staat. Het is mooi als je als jurist een cliënt niet alleen daarmee kunt helpen, maar ook met wat er echt dwars zit.

Het moeilijkste aan de liefde. Met mijn huidige vriendin is het niet moeilijk. We zijn nu 1,5 jaar bij elkaar, na zes maanden woonden we al samen. Heel snel, ik had het niet van mezelf verwacht. Het is heel natuurlijk gegaan. Ze is slim, lief, leuk, we hebben lol samen. En we kunnen met elkaars slechte eigenschappen leven, dat is belangrijker dan welke set goede eigenschappen iemand heeft. Kun je dat, dan ligt niets je relatie in de weg.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik zou heel graag willen dat dat op mij sloeg. Het goede voornemen is meer bewegen, mijn vriendin en ik volgen nu danslessen en sinds vorige week ben ik de fitness weer aan het opbouwen. Vroeger was ik heel fanatiek, ik kon zelfs niet slapen als ik niet had gefitnest. Maar toen ging ik studeren en had ik geen tijd meer. Gelukkig heb ik een hele snelle stofwisseling, ik kan altijd eten en kom nooit aan.

Beste advies dat je ooit van iemand kreeg? Dat kwam van de toenmalige vriendin van mijn vader – mijn ouders zijn gescheiden toen ik 13 was, zonder problemen, ze wonen nog steeds 500 meter van elkaar vandaan. Het was in mijn ‘hangjongereperiode’ zoals ik het noem. Ik wilde weg uit die groep, maar wist niet hoe ik het aan moest pakken. Zij liet me zien dat ik niet moest focussen op het probleem, maar op wat ik eraan kon doen. ‘Denk in uitdagingen, niet problemen.’ Daar heb ik veel aan gehad, het is voor mij het startpunt geweest om mijn leven om te gooien.

Ik voldoe graag aan de verwachtingen. Ik probeer ze te overschrijden met factor 10. Als ik mezelf in een rol zie, dan wil ik daarin excelleren. Ik heb een enorme prestatiedrang, dat komt door die hangjongereperiode. Als je me zegt dat ik iets niet kan, doe ik er alles aan om het tegendeel te bewijzen.

Over tien jaar… Ik hoop ooit rechter te worden. Ook zou ik in de advocatuur willen werken en vroeg of laat mijn PhD willen halen. Dat lukt niet allemaal in tien jaar, maar ik hoop dat ik de eerste stappen dan heb gezet. Het privaatrecht trekt me het meest, het is heel divers, vooral handels- en ondernemingsrecht. Je moet rekening houden met aandeelhouders, werknemers, de dagelijkse bedrijfsvoering. Ik wil graag beginnen op een groter kantoor, ik denk dat je daar meer mogelijkheden hebt wat betreft opleiding. Waar weet ik nog niet. Mijn vriendin studeert Europees en internationaal recht, dus misschien Brussel of Den Haag. Hebben we dan ook kinderen? Mijn vriendin wil dat ik ja zeg. Maar hoe en wanneer, dat weet ik nog niet.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)