Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waarom die warme trui op vrijdag 2 februari toch wel handig is

Waarom die warme trui op vrijdag 2 februari toch wel handig is

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes/ De hoodie van Liesbeth Kruisifikx

Warme Truiendag

Op vrijdag 2 februari is het wederom Warme Truiendag in Nederland, een initiatief van Klimaatverbond Nederland en Greenchoice. Bedrijven, particulieren en scholen zetten die dag de verwarming lager en besparen daarmee energie: per graad bespaar je volgens de organisatie gemiddeld 6 procent op de stookkosten en voorkom je 6 procent C02 uitstoot.
Ook de Universiteit Maastricht – in het strategisch programma is duurzaamheid een van de speerpunten – doet weer mee. Waren het in 2016 alleen de juristen die zich achter het initiatief schaarden, vorig jaar ging de thermostaat lager in twintig UM-panden, (hetzelfde aantal als dit jaar) zoals de School of Business and Economics, het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, het studentenservicecentrum, Duboisdomein 30 en campus Venlo. Grote afwezige zijn de faculteiten in Randwyck. Daar zijn ze er toch minder voor te porren. Omdat de gebouwen niet geschikt zijn, legt gebouwenbeheerder Allert Andela uit. “Uns 40, 50 en 60 zijn met luchtbehandeling geconditioneerde gebouwen.” Verder moet er rekening worden gehouden met de veiligheid van laboratoria, wordt er her en der met proefpersonen gewerkt en zijn de proefdieren “wettelijk tegen temperatuurwisselingen beschermd”. Bovendien hebben de collegezalen al een lage starttemperatuur, zegt Andela.

Of die ene graad voelbaar is op 2 februari, is de vraag, “het gaat om het idee dat we energie besparen en in die zin is het een kwestie van bewustwording”, zegt Jacqueline Hendrix van marketing en communicatie van de rechtenfaculteit. Kritiek is er ook. “Sommigen vragen zich af waarom de temperatuur niet altijd op 20 graden kan, anderen vinden het al koud genoeg op hun werkplek, weer anderen vinden dat het geen zoden aan de dijk zet en zien bijvoorbeeld liever minder vlees bij de catering.”
In alle gebouwen van de UM wordt in de wintermaanden dezelfde temperatuur aangehouden: 21 graden. Dat het niet overal zo voelt heeft met het pand zelf te maken. Sommige hebben enkele beglazing, andere veel openstaande deuren.
Op de Warme Truiendag op 10 februari 2017 was de besparing aan de UM maar liefst 23 procent, vertelt Hendrix. “Het verbruik is vergeleken met een andere dag met dezelfde buitentemperatuur.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)