Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Embryoselectie is veilig bij erfelijke borstkanker

Embryoselectie is veilig bij erfelijke borstkanker

Embryoselectie voor erfelijke borstkanker is een veilige techniek om te voorkomen dat de genetische afwijking van ouder op kind wordt doorgegeven. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Inge Derks-Smeets.

Aanleiding voor de studie is de grote bezorgdheid bij jonge vrouwen over embryoselectie oftewel preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD). In bijna elk intakegesprek komen die zorgen ter sprake, zegt de net gepromoveerde Derks-Smeets. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen met de genetische afwijking sowieso een verhoogd risico van 60 tot 80 procent lopen om borstkanker te krijgen.

Hoe gaat PGD in zijn werk? Om te voorkomen dat kinderen het gendefect erven, worden via reageerbuisbevruchting embryo’s gekweekt en vervolgens onderzocht op de erfelijke aanleg voor borstkanker. Alleen de embryo’s zonder afwijkend gen worden teruggeplaatst in de baarmoeder.

Vrouwen zijn bezorgd omdat IVF gepaard gaat met het gebruik van extra vrouwelijke hormonen, zegt Derks-Smeets. “Die zijn bedoeld om de eierstokken te stimuleren om meer dan één eicel te laten rijpen. Als de bevruchting mislukt, wat weleens voorkomt, heb je nog andere eicellen achter de hand. Maar hormonen, zoals de pil, worden soms geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker.”

Daar komt bij dat in de afgelopen jaren twee vrouwen, in Maastricht en in Brussel, toch borstkanker kregen kort na de PGD-procedure. “Daar schrokken wij zelf ook van”, zegt Derks-Smeets. “Ook omdat de procedure begint met een mammografie en een MRI-scan, maar goed, als de tumor klein is wordt die niet opgemerkt.”

Het was al met al reden voor de UM om het promotie-onderzoek van Derks-Smeets op poten te zetten. “Ik heb met hulp van het landelijk register van vrouwen met erfelijke borstkanker onderzocht of de vrouwen die IVF hebben ondergaan, vaker borstkanker hebben gekregen. En dat is niet het geval. Dus vrouwen hoeven zich daar voortaan geen zorgen meer over te maken.”

In 2008 werd embryoselectie in Maastricht een rel van landelijk formaat, bijna uitmondend in een kabinetscrisis. Maastricht paste als enige pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) toe bij erfelijke ziektes als Duchenne, ziektes die zich met zekerheid bij het kind zullen manifesteren. Toenmalig minister Bussemaker had erfelijke borst- en eierstokkanker aan dat rijtje toegevoegd, waarbij de kans op ziekte 80 procent bedraagt. Families die in de wachtrij stonden, waren al door het AZM van het goede nieuws op de hoogte gesteld. Maar coalitiepartner ChristenUnie, de partij die het leven beschermwaardig acht vanaf de bevruchting, was not amused. Een paar dagen later werd Bussemaker teruggefloten. Na aanscherping van de voorwaarden ging de ChristenUnie akkoord.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)