Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM: geen onderwijsgeld naar onderzoek

Rathenau: universiteiten offeren onderwijsgeld voor matching onderzoeksubsidies

MAASTRICHT. Universiteiten die een onderzoeksubsidie van NWO, Brussel, gezondheidsfondsen of non-profitorganisaties binnenhalen, krijgen de personeelskosten betaald, maar draaien zelf op voor de kosten van apparatuur, laboratoria en huisvesting. Ook in Maastricht drukt de zogenoemde matching van onderzoeksgelden zwaar op de begroting, vertelt de vicevoorzitter van het College van Bestuur, Nick Bos, desgevraagd. “Maar hiervoor wordt niet geparasiteerd op de onderwijsmiddelen.”

Vorige week constateerde het Rathenau Instituut dat universiteiten zo veel geld aan onderzoek besteden, dat er steeds minder voor onderwijs overblijft. Belangrijke oorzaak is - naast de inspanningen (en dus kosten) van wetenschappers die onderzoeksubsidies aanvragen -  de matching van binnengehaalde onderzoeksubsidies die steeds meer geld opslokt, aldus het Rathenau: voor elke extra euro die de universiteiten ontvangen, betalen ze 74 cent uit hun eigen vermogen.

Het is voor het eerst dat het Rathenau deze trend in beeld brengt. “Met de rekenmethode die we nu gebruiken kunnen we er een paar procent naast zitten”, zegt onderzoeker Jos de Jonge. “Wij baseren ons nu op een onderzoek van Ernst & Young uit 2014 en daarin keken ze naar de matching in 2012. We zouden graag recentere gegevens willen hebben, maar die zijn er niet. De uitkomst verbaast ons niet, we weten allemaal dat er een probleem is met matching van onderzoeksgeld.”

Aan de UM gaat er geen onderwijsgeld naar onderzoek, zo blijkt uit de jongste begroting en jaarrekening. Daarin staat vermeld “hoeveel we per student ontvangen op titel van onderwijs en hoeveel we uitgeven per student aan onderwijs. De uitgaven en inkomsten zijn goed in evenwicht”, aldus Bos. Zo ontvangt de universiteit 10.800 euro voor een student aan de faculteit Health Medicine and Life Sciences, de kosten zijn navenant. Voor een student van de School of Business and Economics, psychologie of rechten ontvangt de UM tussen de 5.000 en 9.400 euro, terwijl de kosten tussen 5.400 en 8.200 euro liggen.

Het Rathenau Instituut pleit voor een grondige discussie over de financiering.  Wat moet er gebeuren? Onderzoeker De Jonge wil er niet te veel over zeggen. “Maar we zijn het normaal gaan vinden dat externe financiers slechts een deel van de kosten vergoeden. Misschien zou daar verandering in moeten komen.”

Riki Janssen/HOP, Bas Belleman

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)