Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eindelijk een bètafaculteit in Maastricht

MAASTRICHT. Het gaat er dan eindelijk van komen: de Universiteit Maastricht creëert een eigen bètafaculteit. Niet door een nieuwe op te richten, maar door een bestaande faculteit een andere richting te geven. De Faculty of Humanities and Sciences wordt de Faculty of Science and Engineering.

In het komende jaar wordt besloten hoe de faculteit verder gaat en of er eventueel een splitsing komt. Circa de helft van de FHS heeft immers weinig met science te maken, waaronder het University College. Om de (organisatorische) toekomst van die afdelingen voor te bereiden is UCM-dean Mathieu Segers aangesteld als interim vicedecaan.

Thomas Cleij, directeur van het Science Program, wordt interim-decaan en richt zich op de verdere ontwikkeling van het bètagedeelte: Science, Technology, Engineering and Mathematics, afgekort tot STEM.

De stap naar een echte bètafaculteit heeft volgens Cleij alles te maken met het groeiende prestige van het Science Program en de kennistechnologische opleidingen van de DKE-groep.  “In het land wordt nu erkend dat we een aanvulling zijn op de bestaande programma’s elders, en misschien wel een versterking.” Wat daarbij hielp: de technische universiteiten hebben tegenwoordig eerder te veel dan te weinig studenten. Qua bèta-onderzoek timmert de UM ook aan de weg met de groepen van de nieuwe universiteitshoogleraren.

Al met al is dit een beslissende stap in een geschiedenis die tot nu toe vooral gekenmerkt werd door tegenslagen. De UM begon ooit in 1976 als medische faculteit, wist dat in de jaren tachtig uit te bouwen met gezondheidswetenschappen, rechten en economie. Bèta-studies werden overwogen maar maakten geen schijn van kans in het toenmalige Nederlandse universitaire landschap. Later werd in de faculteit Algemene Wetenschappen, de voorloper van de FHS en bedoeld als broedplaats voor nieuwe initiatieven, de kiem gelegd voor zowel alfa- als bètarichtingen, maar alleen de alfakant wist zich te ontwikkelen tot cultuurwetenschappen in een eigen faculteit, nu Fasos. De vakgroepen wiskunde en informatica binnen AW creëerden in de jaren negentig wel hun eigen opleiding kennistechnologie samen met de universiteit in Diepenbeek/Hasselt, maar veel verder dan dat kwam het niet. Uitbouwplannen van de UM stuitten per definitie op stevige weerstand van zusteruniversiteiten, die de concurrentie vreesden. Een enkele keer werd dat getrotseerd, zoals bij psychologie. Maar bèta leek te hoog gegrepen. Totdat enige jaren geleden het Science College werd bedacht, een bètavariant van het University College. Concurrerende universiteiten als Eindhoven, Nijmegen en Wageningen maakten zo’n misbaar dat de opzet optisch kleiner werd gemaakt: het werd een Science Program, geen College. Het bleek een gouden greep, de opleiding floreert en wordt nu de spil van de nieuwe bètafaculteit.  

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)