Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik hoef me bijvoorbeeld nooit druk te maken om een kapotte of kwijtgeraakte telefoon. Ik heb er geen!”

“Ik hoef me bijvoorbeeld nooit druk te maken om een kapotte of kwijtgeraakte telefoon. Ik heb er geen!” “Ik hoef me bijvoorbeeld nooit druk te maken om een kapotte of kwijtgeraakte telefoon. Ik heb er geen!”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Albert Mhangami (00, Harare, Zimbabwe)/ tweedejaars European Law School, student-assistent in de universiteitsbibliotheek en vrijwilliger bij Serve the City Maastricht/ Verliefd op ADM/ Woont in Maastricht

Mijn geboortedatum. Die is geheim. Mensen beoordelen elkaar op geslacht, ras, accent en ook leeftijd. Als je hun toegang tot dit soort dingen limiteert, worden mensen nieuwsgierig en gaan ze vragen stellen. Dan leren ze je pas echt kennen. Volgens mij heb ik bij de universiteit 1 januari 2001 opgegeven. Mijn vader heeft twee geboortedata. Natuurlijk zijn echte en een die hij heeft gekregen van de Britten toen zij nog aan de macht waren. Mijn vader heeft dezelfde geboortedatum als veel anderen die jonger en ouder zijn.

Lievelingsgerecht: Ik hou van gerechten die goed vullen zoals lasagne en van Zimbabwaanse gerechten. Bijvoorbeeld sadza ne maveji; dat doet me aan thuis denken. Het bestaat uit een dikke pap van maismeel - de sadza - en groenten: vooral tomaat, knolraap, ui, paprika en pepers. Ik was altijd vegetariër, maar ik ben sinds kort vegan, dus het is een veganistische maaltijd. Ik krijg alle voedingsstoffen binnen die ik nodig heb, zonder dat ervoor gedood hoeft te worden. De manier waarop dieren worden gehouden en gefokt, daar wil ik niet aan bijdragen.

Mijn belangrijkste bezit: Het liefst heb ik zo weinig mogelijk bezittingen. Het idee ‘dit is van mij en niemand anders kan het hebben’ is voor mij heel raar. Veel mensen hechten zich aan spullen en ontlenen hun identiteit eraan, dat beperkt je in het begrijpen van de wereld. Niets is het bezit van iemand. Het katoen van een T-shirt is van de natuur en de drager van het shirt mag het zo lang gebruiken. Als je weinig bezit, heb je ook minder zorgen. Ik hoef me bijvoorbeeld nooit druk te maken om een kapotte of kwijtgeraakte telefoon. Ik heb er geen!

De eerste jeugdherinnering die in je opkomt. Tekenfilms kijken met mijn broertjes en zusjes. Ik heb vier broers en twee zussen en ik herinner me nog heel goed dat we met zijn allen heel geconcentreerd naar de televisie keken. Een keer in de zo veel tijd kwam er iets op en dan stormden we met zijn allen naar binnen. Tegenwoordig heb ik vijf broers en vijf zussen, terwijl mijn ouders geen kinderen meer hebben gekregen. In Zimbabwe worden de partners van je broer of zus als jouw broers en zussen beschouwd. Vier van hen zijn dus getrouwd.

Waar heb je spijt van? In 2005 was ik met mijn ouders op vakantie bij de Victoriawatervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe en ik wilde niet eten, ik genoot er niet van. Toen wist ik nog niet dat in 2008 de economische crisis genadeloos zou toeslaan. De mensen in het Westen verbazen zich daarover, maar Zimbabwe werd heel hard getroffen. Vaak had de winkel maar vijftig broden voor zo’n duizend personen. En dan woonden wij in een van de betere delen. Tegenwoordig laat ik geen mogelijkheid voorbij gaan om lekker te eten. Dan eet ik ook héél erg veel. Ik ben 1,72m, maar ik weeg 92 kilo. Veel mensen zeggen dat ze dat niet aan me zien. Blijkbaar heb ik zware botten, haha. Op een pizza-avond krijg ik er gemakkelijk vijf op. Mijn vrienden nodigen me vaak al niet meer uit.

Grootste droom. Een volledig geglobaliseerde wereld waarin mensen zich in de eerste plaats wereldburger voelen in plaats van inwoner van een land of regio. Dan is iemand uit Zimbabwe evenveel waard als iemand uit een ander land. Als ik de wereld daar dichterbij kan brengen, sterf ik gelukkig. Daarom wil ik graag gaan werken als mediator tussen Afrika, Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Wie bewonder je? Amílcar Cabral. Hij was een van Afrika’s meest vooraanstaande anti-koloniale leiders. Hij leidde Afrikaanse nationalistische bewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische Eilanden, en de onafhankelijkheidsbeweging van Guinee-Bissau. Hij leerde inheemse soldaten landbouw- en communicatietechnieken om gebieden te bevrijden. Mijn favoriete quote van hem is: “Verberg niets voor onze mensen. Vertel geen leugens. Ontmasker leugens wanneer ze verteld worden. Verberg moeilijkheden, fouten en mislukkingen niet. Claim geen gemakkelijke overwinningen.”

Ik heb helaas nooit tijd voor: Slapen. Ik hou van slapen, maar ik heb het veel te druk. Ik slaap maar vijf uur per nacht. Er gaat veel tijd naar mijn studie; ik ben niet een van de slimste studenten, dus ik moet er hard voor werken. Ik werk onder andere in de universiteitsbibliotheek en ik ben vrijwilliger bij Serve the City Maastricht. Hiervoor ga ik samen met andere studenten de buurten in om mensen te helpen: boodschappen doen, tuinieren, verven, alles wat mensen nodig hebben.

Mijn grote liefde: ADM, geen idee of dat haar echte naam is. Ze is veel te hoog gegrepen voor me. Ze is veel slimmer dan ik en ze is angstaanjagend mooi. Wat ik zo leuk vind aan haar is dat ze een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft; ze zal met je op de vuist gaan als je iemand pijn doet. Ik heb haar ontmoet op het treinstation in Brussel in 2016, maar ik heb mijn move gemaakt in Maastricht. Ik kwam haar tegen in een restaurant, we zijn toen samen naar huis gewandeld. Ik heb haar nummer gekregen, ook al heb ik helemaal geen telefoon. Later heb ik haar op Facebook gevonden dus nu communiceren we via Messenger. 

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)