Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Anne Frank, Anice Das en Neerlands erfgoed

Anne Frank, Anice Das en Neerlands erfgoed

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorige week vertelde ik hoe het stemmend deel van de Nederlandse natie koos voor de pronkstukken van het nationale erfgoed. Het Holland van de Gouden Eeuw was de winnaar met de Nachtwacht van Rembrandt, de microscoop van Van Leeuwenhoek en het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581. De Zeven Provinciën waren toen een wereldmacht. Een tijd ook dat Nederland zoals we het nu kennen nog niet bestond. Je kunt constateren dat zo’n uitslag niet samenvalt met wat op enig moment alle ‘Nederlandse’ ingezetenen met geldige papieren er van vinden. Zelfs bij de oorspronkelijk dertig pronkstukken waaruit men kon kiezen zijn erfgoederen die niet van ‘echte’ Nederlanders afkomstig zijn. Het Dagboek van Anne Frank bracht het ver in de strijd. Anne heeft echter nooit een Nederlands paspoort bezeten. Dat wil zeggen dat een outsider, een buitenstaander, kan bijdragen aan wat wij voor typisch Nederlands houden. Het beeld van onze cultuur is niet alleen de speeltuin van de established, de gevestigden. Anno 2018 is door de vele migranten die Nederland bereiken, de discussie over het ‘echte’ Nederlanderschap weer hoog opgelopen. Eén standpunt is: al die immigratie zou tot verdunning van het ‘Nederlandse’ leiden! Een ander luidt: zonder nieuwe Nederlanders geen vitalisering van wat typisch Nederlands zou zijn.

Neem Anice Asha Farzane Das. Zij werd in 1985 geboren in Mumbay, India. Voor haar eerste verjaardag werd ze geadopteerd in Nederland. Haar hobby werd schaatsen. Ze had aanleg en doorzettingsvermogen. In het seizoen 2005-2006 debuteerde ze op de Nederlandse Kampioenschappen Sprint. Het succes kwam met de jaren. Een aantal jaren geleden pas viel ze mij op als een buitenbeentje bij schaatswedstrijden. Uiteindelijk kwam het succes. Dit jaar kwalificeerde zij zich als enige voor deelname aan de Olympische Spelen op de 500 meter sprint. Ook werd ze tweede bij het Nederlands sprintkampioenschap. Ze was er trots op dat ze eindelijk eens geïnterviewd werd door de televisie. Hoe Nederlands wil je het hebben! Bij de mannen rijdt, ook op de sprint, Dai Dai Ntab van Senegalese herkomst. Hij werd zelfs sprintkampioen van Nederland. Op de Spelen zal hij er niet zijn. Een valse start op het verkeerde moment verknoeide dat.

Tot slot: als een verre voorzaat van mijn moeder niet in zeventiende eeuw ergens uit Duitsland naar Amsterdam was vertrokken om in de haven te werken, was dit stukje nooit geschreven.       

Kortom, een prachtprobleem om in de tutorgroep te behandelen.

Hans Philipsen

 

 

    

 

 

       

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: