Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een rookgordijn voor patiënt en student

Een rookgordijn voor patiënt en student

Medewerkerscolumn

Ken je het dodelijkse dier ter wereld? Altijd een leuke vraag tijdens een pubquiz of bij de Slimste Mens. Er gaan ongetwijfeld nu slangen, leeuwen en nijlpaarden door je hoofd, maar het antwoord is de mug. Die is elk jaar verantwoordelijk voor 725 duizend doden wereldwijd omdat het dier malaria, knokkelkoorts en gele koorts overbrengt. Nu is een mug zelf veel onschuldiger dan een nijlpaard in de directe confrontatie maar, buiten wat gezoem, natuurlijk een stille en haast onzichtbare moordenaar.

Dan op naar de volgende quizvraag: ken je de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland? Het zal niet verrassen: longkanker, hart- en vaatziekten en de chronisch longaandoening COPD staan strak bovenaan in de top-5. Ook hier zoemt een stille moordenaar, die je té zelden in de statistieken terugvindt: de sigaret. Roken kost in Nederland jaarlijks 20 duizend mensen het leven, en zou daarmee met stip de doodsoorzaak nummer 1 zijn. Een dusdanig verslavend en dodelijk product zou je nu nooit meer op de markt kunnen brengen. Tabaksfabrikanten spelen stiekem Willy Wonca en verleiden de consument met extra stofjes in de nicotinestaafjes zoals menthol, pruimensap, vanille, suiker, zoethout en cacao.

Tweederde van de rokers start voor het 18de levensjaar en hoe jonger iemand begint, hoe erger de verslaving. De nieuwe doelgroep is dus de jonge roker. De tabaksindustrie speelt daarop handig in en biedt aan studentenverenigingen lucratieve contracten voor sigarettenautomaten op de sociëteit, of voor exclusieve verkoop op studentenfeesten, met contractueel vastgelegde geheimhouding. Ook in Maastricht. Mijn vraag aan UM-bestuurders én aan de leden van studentenverenigingen is: vinden we dat als jongste universiteit in Nederland acceptabel?

Ook met festivals, afgeladen vol met potentiële rokers, bestonden dit soort afspraken. Komende zomer staan Editors op Pinkpop. Met The saddest thing that I'd ever seen, were smokers outside the hospital doors verwoorden ze ongetwijfeld het gevoel van velen die regelmatig het MUMC in- en uitlopen. Patiënten die in badjas en soms met infuusstang buiten een sigaretje roken. Het is om meerdere redenen triest. Niet alleen omdat de patiënt ernstig ziek is maar ook omdat het een vreselijke verslaving is, en daarmee is het niet zomaar een keuze. Slechts 7 procent van de rokers die een stoppoging doet heeft na een jaar geen sigaret meer aangeraakt. Bewezen effectieve ‘stophulpen’ (praten, pleisters, pillen) worden elk jaar weer wisselend wel of niet vergoed. En dat helpt de stoppers niet.    

Vorige week werd bekend dat het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zich als eerste ziekenhuis heeft aangesloten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Want het is echt tijd voor meer actie. Gaan we echt een rookvrije generatie tegemoet? Ik droom in ieder geval alvast van een volledig rookvrije universiteit, en een volledig rookvrij academisch ziekenhuis, inclusief de aanpalende terreinen. Mét aandacht voor de invloed van tabak op gezondheid, in elk curriculum. En ik hoop dat het besef dat Maastricht zich als jongste Universitair Medisch Centrum van het land moet aansluiten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie als een lopend vuurtje door onze organisatie gaat.

Jochen Cals, universitair docent aan de vakgroep huisartsgeneeskunde en huisarts in Sittard

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)