Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Avonturen in Zomer Wonderland

Avonturen in Zomer Wonderland

Film: The Florida Project

Het verhaal: De 6-jarige Moonee (Brooklynn Kimberly Prince) woont met haar 22-jarige moeder Halley (Bria Vinaite) in the Magic Castle Inn, een aftands motel onder de rook van Disney World Florida. De zomervakantie is begonnen en Moonee en haar vriendjes vullen de dagen met kattenkwaad. De streken van de kinderen bezorgen de zachtaardige motelmanager Bobby (Willem Dafoe) de nodige problemen. Moonee’s onbezonnen moeder Halley probeert ondertussen de huur voor de komende maanden bij elkaar te scharrelen, maar moet zich daarbij steeds meer in bochten wringen.

Reserveer alvast een plek in je jaarlijstje:

- Een bruisende, levenslustige, opbeurende film maken over bittere armoede, kan dat? Ja dus. Regisseur Sean Baker gunt ons een onvergetelijke kijk in de marge van de Amerikaanse samenleving; een wereld van motels in felle snoepgoedkleuren waar Amerikanen proberen aan een dakloos bestaan te ontsnappen. Het zijn motels waar toeristen ver bij uit de buurt blijven: sjofele oorden vol bedwantsen, drank- en drugsmisbruik en prostitutie. Waar dit gegeven doorgaans goed is voor een grauw sociaal-realistisch drama, kiest Baker resoluut een andere koers. Hij toont ons deze wereld vanuit het perspectief van een kind. Voor Moonee is deze wereld helemaal niet treurig, maar juist een kleurrijk Zomer Wonderland waar je elke dag ijs, frambozencroissants, pizza en wafels met ahornsiroop mag eten. Zo houdt Baker de toon licht, maar weet ondertussen toch een knoop in je maag te leggen.

- Acteurs casten doe je tegenwoordig niet meer via een castingbureau; je gaat gewoon op de parkeerplaats van de Walmart staan (de methode die Andrea Arnold gebruikte voor American Honey) of je plukt je hoofdrolspeelster van Instagram. Aan die laatste methode hield Baker de fantastische Bria Vinaite over. Wat een ontdekking is deze grofgebekte moeder met een schijt-aan-alles-houding waar je ondanks alles wel van móét houden. Al even fantastisch: de hondsbrutale, maar o zo ontwapenende Brooklynn Prince.

- Sommige filmlocaties zijn zo iconisch dat ze uitgroeien tot een bedevaartsoord voor filmtoeristen. Ik denk aan het Ierse eiland Skellig Michael (Star Wars), het trappenpad in Georgetown (The Exorcist) en de Kroatische stad Dubrovnik (King’s Landing in Game of Thrones). En natuurlijk snackbar Maaskantje (New Kids) en de Amsterdamse coffeeshop de Dampkring (Ocean’s Twelve). De Magic Castle Inn in Kissimmee mogen we nu aan die lijst toevoegen. De bedwantsen moet je maar voor lief nemen.

Je eet liever thuis een frambozencroissant:

- Tegenstanders van The Florida Project hekelen het feit dat de film maar wat plotloos voortdobbert. Die lui hebben er de ballen verstand van: deze film trapt het leven zélf op de staart. En het leven heeft, zoals je vast wel weet, geen plot.

Het salomonsoordeel: The Florida Project heeft de rauwe energie van American Honey, het humanisme van de gebroeders Dardenne, de kauwgomballenesthetiek van Spring Breakers en al de rest van zichzelf: het eerste meesterwerk van 2018 is een feit.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)