Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“A labour of love”

“A labour of love”

Photographer:Fotograaf: archief WTMC

UM geeft na dertien jaar penvoerderschap onderzoekschool WTMC stokje over

MAASTRICHT. Een sterk staaltje van polderen in de wetenschap. Zo noemt prof. Sally Wyatt het succes van de landelijke onderzoekschool WTMC (Wetenschap, Techniek en Moderne Cultuur) waar Maastricht tot voor kort penvoerder van was. “De bereidheid van de tien betrokken Nederlandse universiteiten om samen te werken is groot. In het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten is zoiets ongekend. Daar is de concurrentie te hevig.”

Dertien jaar lang was de faculteit Arts and Social Sciences (samen met een afdeling van de FHML) penvoerder van de landelijke onderzoekschool WTMC die in 1987 werd opgericht. De laatste zeven jaar (daarvoor stond prof. Karin Bijsterveld aan het roer) was prof. Sally Wyatt directeur. Zij nam afscheid met een klinkende evaluatie van een internationaal panel: “Een van de invloedrijkste onderzoekscholen in de wereld op het gebied van Science, Technology and Innovation Studies”, “World-leading quality with regard to its doctoral training activities”, maatschappelijk relevant, wetenschappelijk integer en geleid door een “evolving group of dedicated individuals: WTMC is, in short, a labour of love.”

De samenwerking tussen de verschillende universiteiten is bijzonder, maar ook een must, legt Wyatt uit. “Science, Technologie and Society Studies is op de meeste universiteiten - de UM is een uitzondering - een klein vakgebied. Je hebt maar een paar promovendi per afdeling, dan is zo’n landelijke school belangrijk. Bovendien is ons vakgebied heel interdisciplinair. Je kunt het niet in je eentje.” Per jaar geeft de school twee workshops en een zomerschool. Gemiddeld zijn er zo’n 65 tot zeventig aio’s aan de school verbonden die het hele programma volgen. Aio’s die belangstelling hebben voor één workshop, maar geen lid zijn van WTMC, zijn ook welkom. “Bijna een derde van de Fasos-aio’s komt naar het WTMC voor een cursus. Ook promovendi uit het buitenland kunnen bij ons terecht.” De thema’s van de school wisselen met het verloop der jaren. “Tien jaar geleden hadden we veel nanotechnologie en genetica. Nu draait het ook om kunst, het brein of mobiliteit. De fiets is weer een onderzoeksobject. Zo zijn we weer terug bij het eerste grote thema dat Wiebe Bijker - de grondlegger van STSS in Maastricht - bij de kop pakte.”

De onderzoekschool is voor jonge onderzoekers een manier om een netwerk binnen het vakgebied op te bouwen, het penvoerderschap was “goed voor de zichtbaarheid van de faculteit”, aldus Wyatt die benadrukt dat men in het buitenland jaloers is op de samenwerking tussen de verschillende vakgebieden. Sinds eind 2017 heeft de Universiteit van Twente in de persoon van prof. Stefan Kuhlmann het stokje overgenomen. “Dat is goed, je wilt niet dat WTMC als iets puur Maastrichts gezien wordt.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)