Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Slanke bilnaad

Splinters: Slanke bilnaad

Slanke bilnaad

Nonnevotten. Voor de niet-Limburgers onder ons: zo’n typisch geknoopt zoet broodje dat je in elk geval rond de carnaval bij iedere bakker in de provincie vindt. Vot is Limburgs voor kont, de kont van een non dus.
Regionale krant De Limburger organiseert jaarlijks de nonnevottest en laat nu notabene een afgestudeerde bedrijfseconoom van de UM bekroond zijn met de hoofdprijs. Vooruit, de aanleg voor het bereiden van lekkere gebakjes zit in het bloed van René Mingels die samen met zijn broer drie bakkerijen (De Lekkerbek) runt in Maastricht en Eijsden. Na zijn studie besloot hij in het familiebedrijf te stappen. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Het recept van pa hebben de heren verfijnd, verklappen ze in de krant. Volgens de jury, die 24 nonnevotten testte, scoort die van De Lekkerbek op alle criteria (vorm, vetgehalte, aroma, et cetera) excellent. “De slanke bilnaad en de wollige binnenkant maken deze strik tot een ware winnaar. Hapt heerlijk zacht weg.”

Het grote koffiemysterie

Wat is er aan de hand met de koffieautomaat vlakbij de universiteitsbibliotheek in Randwyck? Wie een grote latte macchiato bestelt, krijgt slechts een half bekertje koffie van het apparaat. Terwijl in september de papieren kop nog tot de rand (nou ja bijna dan) werd gevuld. Sindsdien is de hoeveelheid koffie langzaam maar zeker minder geworden, totdat onze bron het zat was en de meetlat erbij nam. Kwam in september de koffie nog tot de ‘R’ van het verticaal geschreven woord ‘lekker’ op het kopje, in januari bleef het niveau steken bij de tweede ‘K’. Grondig detectivewerk van onze bron leert dat het niet om een eenmalig pechgeval gaat, het apparaat blijft consequent een minimale hoeveelheid zwart goud uitspuwen. En dat voor €2,30.

Zich beseffen

Het Engels in het hoger onderwijs rukt op. In Maastricht hebben we daar al aardig wat ervaring mee. Je zou, ietwat gechargeerd, kunnen zeggen dat het leidt tot lelijk Engels in de onderwijsgroepen en steeds beroerder Nederlands daarbuiten. Je krijgt Nederlandse studenten die denken dat onder constructie klopt als een bus, terwijl ze in aanbouw bedoelen. Het zij ze vergeven. Zorgwekkender is wat zich vorige week in de trein van Utrecht naar Maastricht afspeelde, een gesprek tussen drie vrouwelijke UM-studenten waar menig reiziger kromme tenen van kreeg.
“Veel mensen zeggen zich realiseren, terwijl het realiseren is”, zegt een van de vrouwen op een zelfverzekerd toontje. “Ze verwarren dat met beseffen, het is namelijk zich beseffen.” Volledige instemming van de andere twee vrouwen.
Dat is vergelijkbaar met ergeren, zegt een van hen. “Iets ergert je. Maar het is zich irriteren. Of ehm... is het juist andersom? Ach, ik weet het ook niet.”
Het is wachten op teksten als: Hun hebben tentamen.

Revolutie

Het ministerie van OC&W wil weer afspraken maken met het hoger onderwijs. Vorige keer waren het prestatieafspraken, deze keer kwaliteitsafspraken. De ambtenaren op de Berg zijn er druk mee, bestuurders ook, om van de medezeggenschapsraden maar te zwijgen. En iedereen, zoveel is duidelijk, wordt er gek van. Want er loopt nu al een ronde voor de instellingskwaliteitstoets, ITK in de wandelgangen, dan heb je toch geen toets per opleiding meer nodig, klonk het gisteren in de U-raadscommissie onderwijs en onderzoek. En daar komen dan deze kwaliteitsafspraken weer overheen. Misschien gaat de NVAO, de opleidingskeurmeester, daar nog een rol in spelen, misschien ook de onderwijsinspectie, en misschien gaat de inspectie de NVAO wel weer controleren. Ook rector Rianne Letschert ziet het met lede ogen aan: “Ik denk dat wij als sector te stil zijn. We moeten Den Haag duidelijk maken dat het zo niet langer kan. Wij als bestuurders doen dat wel, maar het moet uit de universiteiten zelf komen, uit de medewerkers, uit de universiteitsraden. ” Raadslid Jacques Koenis: ‘De VSNU is zwak, de echte macht ligt bij ons. Wij moeten zeggen: zo is het genoeg. Ik roep niet op tot revolutie, maar er moet wel iets gebeuren.”

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: