Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Angst voor alles wat afwijkt

Angst voor alles wat afwijkt

Film: The Shape of Water

Verhaal: In de jaren zestig komt een stomme schoonmaakster (Sally Hawkins) in aanraking met een monster dat gevangen wordt gehouden in een onderzoeksinstelling. Terwijl de wetenschappers de ‘amfibieman’ letterlijk wensen te ontleden, ontstaat tussen de vrouw en het wezen iets moois.

Betoverende weerspiegelingen.

  • De opening is geweldig. In het fraaiste groene licht zien we een kamer onder water, waar de voorwerpen traag doorheen drijven. We dwalen uiteindelijk naar een bank waarboven een slapende vrouw hangt. De bank zakt naar de vloer en de vrouw daalt langzaam en haast teer op de bank. Dan gaat de wekker en blijkt dit alles de droom van Elisa Esposito (Sally Hawkins).
  • De vorm heeft een andere boodschap dan de inhoud. Niet voor niets laat Del Toro het verhaal spelen op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, een samenleving die vooral gedreven wordt door paranoia en xenofobie. Niet alleen heerst er angst voor de amphibian man of andere buitenaardse wezens, maar voor alles dat afwijkt van de norm. Del Toro toont ons een racistische en discriminerende wereld en bij wijze van antiserum zijn alle personages afwijkend. Niet alleen Elisa of de amphibian man, maar ook Zelda als donkere vrouw, Giles als homoseksueel en dokter Robert Hoffstetler, die communist blijkt te zijn, behoren tot de uitgestotenen in deze wereld.
  • Uit alles blijkt de liefde van de Mexicaanse regisseur Guillermo Del Toro voor het oude Hollywood van de jaren vijftig en zestig. Zo kijken Elisa en haar buurman Giles op de tv naar vergeten Hollywoodsterren zoals Alicia Faye, Bill Robinson, Betty Grable en Carmen Miranda. Die wereld wordt in de decors en de kostuums fantastisch getroffen.
  • The Shape of Water, die dertien Oscar-nominaties op zak heeft, is boven alles een ode aan de klassieker The Creature of the Black Lagoon (1954) van Jack Arnold.
  • De film heeft, mede door de geweldige muziek van Alexandre Desplat en het fraaie camerawerk van Dan Laudsten, een sprookjesachtige karakter.

Niet meer smaak dan laf kraanwater.

  • De rollen in The Shape of Water zijn aan de karikaturale kant.
  • Je houdt niet van vis.

Slotoordeel: Een fascinerende en soms verontrustende film.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technolog

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)