Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Faculteit FHS splitst, de vraag is hoe

Faculteit FHS splitst, de vraag is hoe Faculteit FHS splitst, de vraag is hoe

MAASTRICHT. Een ding is duidelijk: de Faculty of Humanities and Sciences (FHS) wordt gesplitst. De bèta-kant vormt zich om tot een nieuwe Faculty of Science and Engineering (FSE), de onderdelen die daar niet in passen gaan een eigen weg.

Bij die laatste gaat het hoofdzakelijk over het University College, het College in Venlo, de Maastricht Graduate School of Governance en het instituut ICIS (duurzaamheid), die samen ongeveer de helft van de huidige faculteit uitmaken. Overigens is het niet uitgesloten dat onderdelen daarvan toch bij de nieuwe FSE zullen blijven.

De ‘oude’ FHS is altijd een verzamelfaculteit geweest voor allerlei ongelijksoortige elementen die niet zo maar bij een ‘gewone’ faculteit pasten. Mathieu Segers, dean van het UCM, is per 1 maart aangesteld om als interim vicedecaan de toekomst van de niet-bèta’s voor te bereiden. Daar zijn nog geen uitgewerkte scenario’s voor bedacht. En Segers houdt zich welbewust op de vlakte. Zich excuserend voor zijn “Lubberiaanse taalgebruik” zegt hij: “Ik ga geen richting aangeven, het moet een vrij proces zijn. Ik ga eerst inventariseren wat voor ideeën er leven binnen de verschillende afdelingen.” Een van die ideeën kent hij zelf als UCM-dean maar al te goed: de wens dat het UCM meer ruimte krijgt om aan onderzoek te doen.

Segers beaamt dat er organisatorisch ruwweg drie mogelijkheden zijn: ofwel een nieuwe faculteit, of onderdelen onderbrengen bij bestaande faculteiten, of, meldt hij cryptisch, “iets nieuws”. Dat laatste kan veel betekenen, bijvoorbeeld een “interdisciplinaire structuur”, zegt Segers. “Juist hier in Maastricht moet dat kunnen, want anders dan bij oudere universiteiten zijn de facultaire grenzen bij de UM minder hard.” In dat verband wijst hij op de komst van een ‘brede’ interdisciplinaire bachelor Global Studies, die op dit moment in de steigers staat.

Uitgangspunt is dat de inhoud de organisatorische vorm bepaalt, niet andersom; concreter dan dat wil Segers niet worden. Een ander uitgangspunt is, zegt hij, dat de ‘incubatorfunctie’ van de oude FHS overeind blijft: de mogelijkheid om nieuwe initiatieven op te kweken. Zo is ooit binnen de voorganger van de FHS de kiem gelegd voor een geheel nieuwe faculteit cultuurwetenschappen, nu Fasos.

Segers en Thomas Cleij, de interimdecaan van de nieuwe FSE, gaan sowieso praten met de huidige faculteiten over mogelijke samenwerking.

Dat het opzetten van een nieuwe faculteit tot conflicten kan leiden is bekend; zo is ooit de faculteit psychologie ontstaan door onder meer de overstap van hele groepen uit de Faculty of Health, Medicine and Life sciences. Nog jaren later werden kritische vragen in de faculteitsraad van de FHML gesteld: wanneer kwam een bepaalde groep weer terug in de moederschoot?

Ook de nieuwe FSE zou aantrekkingskracht kunnen hebben op bèta-onderzoekers in andere faculteiten. Men heeft er immers het tij mee, en de FSE zal ongetwijfeld allerlei fondsen weten aan te boren. Maar dergelijke bewegingen zijn vooralsnog niet aan de orde, bezweert Segers. Wel zegt hij: “We willen geen rivaliteit veroorzaken, geen onnodige onderlinge concurrentie. Samenwerking staat voorop. We willen ook niet de gevestigde structuren overhoop halen.”

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)