Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UPDATE: Nieuwe SBE-decaan: “Ik zal geen olifant in de porseleinkast zijn”

UPDATE: Nieuwe SBE-decaan: “Ik zal geen olifant in de porseleinkast zijn”

Photographer:Fotograaf: CBS.DK

MAASTRICHT. De 54-jarige Deense econoom Peter Møllgaard wordt per 1 april de nieuwe decaan van de School of Business and Economics (SBE). Møllgaard was de afgelopen drie jaar ‘onderzoeksdecaan’ bij de Copenhagen Business School (CBS).

CBS is een flinke business school met 23 duizend studenten en ruim tweeduizend stafleden. Net als de Maastrichtse SBE is het een zogenoemd triple crown instituut, met internationale accreditaties door instanties als EQUIS, AMBA en AACSB. Slechts 1 procent van alle business schools in de wereld geniet dat voorrecht, schrijft de SBE trots op haar eigen website. Møllgaard is sinds 1996 verbonden aan CBS, werd daar hoogleraar in 2001, vakgroepsvoorzitter in 2005 en onderzoeksdecaan in 2015. In die functie was hij verantwoordelijk voor wetenschappelijk personeel, vakgroepen en onderzoeksprogramma’s. Hij verheugt zich erop, zegt hij telefonisch vanuit Kopenhagen, “dat ik me nu ook bestuurlijk met onderwijs en studenten ga bezighouden.” In zijn instituut is daar een onderwijsdecaan voor. De overstap van de veel grotere CBS naar de SBE is ook om die reden interessant: “Ik had daar niet de volle verantwoordelijkheid voor het gehele instituut, in Maastricht straks wel.”

Een van de aantrekkelijke elementen van de UM vindt hij het probleemgestuurde onderwijs, “dat doen wij ook wel aan de CBS, maar lang niet zo uitgebreid.”

Møllgaard denkt de SBE veel te bieden te hebben, “onder meer op het gebied van internationale werving van staf, daar heb ik veel ervaring mee. Ervaring heb ik ook meer inhoudelijk met samenwerking over disciplinegrenzen heen, vooral met de STEM-vakken, Science, Technology, Engineering, Mathematics.”

Ja, zegt Møllgaard, hij weet dat die vakgebieden bij de UM met de komst van de faculteit Science and Engineering volop in de belangstelling staan.

De nieuwe decaan is een man; Observant schreef eerder dat een vrouw de voorkeur zou genieten, gezien het diversiteitsbeleid van rector Rianne Letschert, tevens voorzitter van de benoemingsadviescommissie. Maar Letschert nuanceert dat: “Het gaat mij om de balans. Ik heb tegen het wervingsbureau gezegd dat ze niet met een lijstje moesten komen met alleen maar mannen erop, maar het hoefde deze keer niet per se een vrouw te worden. Met Møllgaard hebben we nu vier mannen en twee vrouwen als decaan, in het college van decanen zit ik erbij als vrouwelijke rector, samen is dat redelijk in evenwicht.” En de diversiteit is eveneens gediend, zegt ze, met een Deense decaan: “Dat is goed in het kader van de internationalisering, we hebben hier al Belgische en Duitse bestuurders. De opdracht was uitdrukkelijk om ook in het buitenland te zoeken.”

Møllgaard zelf vindt het een belangrijk thema: “Ik heb me hier in Kopenhagen altijd beziggehouden met diversiteit, en dan bedoel ik niet alleen gender maar ook andere aspecten. Bij het werven van talent moet je zo breed mogelijk kijken.”

Een ander hot issue rond deze decaansbenoeming was de vraag of een interne- dan wel een externe kandidaat de voorkeur verdiende. Van begin af aan is via twee sporen gezocht. In Observant 8 van 26 oktober verklaarden twee hoogleraren dat, gezien de fase waarin de faculteit verkeert, met grote lopende organisatorische veranderingen, een interne kandidaat de voorkeur zou verdienen. “Er zijn serieuze keuzes aan de orde, dus dan moet je iemand hebben die binnen de faculteit gerespecteerd wordt en die weet hoe het hier loopt. Die niet als een olifant door de porseleinkast gaat”, zei Piet Eichholtz, gesteund door oud-decaan Jos Lemmink.

De nieuwe decaan Møllgaard belooft “dat ik niet zo’n olifant in de porseleinkast zal zijn. Ik heb veel ervaring met organisatieveranderingen, ik zal mijn oor te luisteren leggen bij vakgroepsvoorzitters, bij de faculteitsraad, enzovoorts. Daar ben ik niet zo bang voor.” Hij komt sowieso in maart naar Maastricht voor een kennismakingsrondje in de faculteit.

Ook de rector heeft er alle vertrouwen in: “De cultuur van een organisatie, dat is echt geen hogere wiskunde. We hebben het hier over een decaan van een Deense topschool, en het soort onderwerpen dat nu bij de SBE speelt zie je overal bij universiteiten. Hij heeft alles in huis om een snelle start in de faculteit te maken.” Of er serieuze interne kandidaten waren en waarom die dan zijn afgevallen, wil Letschert niet zeggen.

Møllgaard wordt, op zijn eigen verzoek, niet voor de gebruikelijke vier jaar maar voor vijf jaar benoemd. “Ik wilde dat graag, eerst vijf en dan drie jaar. In plaats van twee keer vier jaar. Er is tijd nodig om je goed in te werken en om een impact te kunnen hebben.”

Op de achtergrond speelde ook de overweging dat hij op termijn zijn gezin mee zal nemen. Hij heeft drie kinderen van wie een dertienjarige dochter nog thuis woont. Daar zoekt hij een school voor. Zijn vrouw, die een leidinggevende baan heeft in het speciaal onderwijs, hoopt hier eveneens werk te vinden. De UM kan daarbij wellicht behulpzaam zijn. Letschert: “We zullen dan onze netwerken inzetten.”

Dat hij de wereldstad Kopenhagen inruilt voor de provinciestad Maastricht deert Møllgaard niet: “Maastricht is een charmante stad, ik beschouw het ook als de wieg van Europa, het ligt centraal, dicht bij steden als Brussel en Keulen. En Nederland is verder een erg leefbaar land.”

Hij is van plan de taal te leren. Helemaal vreemd is die niet, “mijn zuster is met een Nederlander getrouwd, dus een klein beetje weet ik er al van”.

De nieuwe decaan is een sportief type, hij doet aan hardlopen, racefietsen, zwemmen en kayakken. In januari beklom hij met zijn vrouw en een groep andere Denen in het kader van een goededoelenproject de Kilimanjaro in Tanzania. Die geldt als een ‘wandelberg’. “Vijf dagen naar boven, twee dagen naar beneden. Je komt daar op bijna zesduizend meter.” In een interview bij zijn afscheid als CBS-onderzoeksdecaan werd hem de vraag gesteld waarom hij zo nodig zo’n hoge berg op moest. “Daar is maar één goed antwoord op: because it’s there”, verklaarde Møllgaard.

 

 

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)