Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

SBE moet op zoek naar datawetenschappers

SBE moet op zoek naar datawetenschappers

Photographer:Fotograaf: Michel Saive

MAASTRICHT. De School of Business and Economics zou in de komende twee jaar een kleine vijftien datawetenschappers moeten aannemen, vindt prof. Jos Lemmink. Het is de hoogste tijd om ruimte te maken voor slimme technologie in het curriculum. Volgende week geeft hij een presentatie voor het faculteitsbestuur.

In de afgelopen tien jaar heeft oud-decaan Jos Lemmink zo’n dertig economie- en bedrijfskundefaculteiten onder de loep gelegd. Dat deed hij als commissielid van de accreditatieorganisaties EQUIS (EU) en ACCSB (VS). Daarnaast visiteerde hij zo’n drie keer per jaar faculteiten over de hele wereld, in een zogeheten peer review team: meestal drie decanen en een bestuurder uit het bedrijfsleven.

“Je houdt drie dagen lang interviews met hoogleraren, docenten, studenten en ondersteunend personeel en probeert een beeld te krijgen van de organisatie van het onderwijs en onderzoek. Op basis daarvan volgt wel of geen keurmerk.”

Wat Lemmink opviel tijdens die visitaties, is het gebrek aan vernieuwing in het onderwijs en onderzoek. “De meeste faculteiten doen wat ze altijd al deden, met dezelfde vakken en onderzoeksterreinen. De actuele trends als de digitale economie en de datawetenschap spelen in het curriculum nog altijd een ondergeschikte rol.”

ING bank

Bedrijven en banken lopen eveneens achter de feiten aan, maar die zijn zichzelf nu opnieuw aan het uitvinden. “Als je niet innoveert, eindig je als Kodak, het bedrijf dat synoniem is geworden met behoudzucht. Het had alle digitale technologie al op de plank liggen, maar bleef vasthouden aan de filmrolletjes.”

Financiële instellingen maken een inhaalslag en zoeken nu meer en meer de samenwerking met slimme start-ups. “Die kunnen transacties met zelflerende systemen zo kostenefficiënt afhandelen dat banken deze core business inmiddels hebben uitbesteed. Ook de samenstelling van het personeel gaat op de schop. De ING bank in Brussel heeft drie jaar geleden in een reorganisatie duizenden economen, bedrijfskundigen en juristen ontslagen en honderden datawetenschappers aangenomen.” 

Silo’s

Maar wat doet de SBE om bij de tijd te blijven? “Op de smart services campus in Heerlen zijn we goed bezig, op het BISS Instituut loopt nu een project met de Rabobank. Hoe kun je in callcenters kunstmatige intelligentie inzetten om de interactie met de klant te verbeteren? Prima, maar dit blijft beperkt tot één opleiding: de master business intelligence. Terwijl slimme technologie evengoed een rol speelt op het vlak van marketing, organisatie, financiering, economie, noem maar op.”

De economiefaculteiten zijn achterop geraakt en hebben de signalen niet snel genoeg opgepikt. Hoe kan dat? “Door de snelheid waarin de ontwikkelingen zich voltrekken, maar ook door de starre inrichting van vakgebieden. Dat zijn afzonderlijke ‘silo’s’ met nauwelijks ruimte voor onderzoek op het raakvlak van bijvoorbeeld datawetenschap en bedrijfskunde. Dat terwijl de nieuwe werkelijkheid zich juist tussen de vakgebieden afspeelt, in de combinatie van disciplines.”

Afhaken

Het is zaak om te investeren in het curriculum, zegt Lemmink. “Dat betekent dat de SBE in de komende jaren tien tot vijftien datawetenschappers zou moeten aannemen, die een nieuwe impuls geven aan het onderwijs en onderzoek. En daar is lef voor nodig, want het is altijd maar afwachten of die nieuwe experts in zeg kunstmatige intelligentie aansluiting vinden bij de eigen economen en bedrijfskundigen. Bij BISS wordt geëxperimenteerd met cross-disciplinaire projecten, maar daar valt het ook niet altijd mee om een hecht team te formeren. Je moet samen een nieuwe cultuur creëren.”

En het nieuwe instituut voor datawetenschap IDS@UM? “Daar kan de SBE zeker zijn voordeel mee doen, maar dat instituut richt zich nog voornamelijk op de medische wereld.”

Studenten zullen gecharmeerd zijn van de vernieuwing van het onderwijs, verwacht Lemmink. “De BISS-master groeit als kool. Maar goed, het omgekeerd geldt eveneens: doe je niets, dan zullen studenten afhaken.”

Categories:Categorieën:
Tags:
SBE

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)