Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

We hebben een kazerne!

We hebben een kazerne!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ooit waren er Poolse landdagen, maar hier in Maastricht kunnen we er ook wat van. Een Poolse landdag staat - wat is allitereren toch leuk - voor keet en kabaal, voor ruzie en rumoer, voor ophef en opwinding. Vooral als er iets te verdelen is. En dat is er nu, want retteketet, we hebben een kazerne!! De Tapijn!! Met alles erop en eraan, heb ik me laten vertellen, van een bioscoopzaaltje tot slaapzalen, van een officiersmess tot ondergrondse bunkers. En dan een leuk park natuurlijk. Niet dat het van een leien dakje ging. Er was veel weerstand te overwinnen, in en buiten de uni. Buitenshuis waren het vooral de buurtbewoners in de wijde omtrek – bezwaren laten zich niet ketenen door zoiets prozaïsch als de straat waar je toevallig woont – die luidkeels protesteerden dat het terrein verdulleme niet voor de tweede keer van de stad mocht worden gepikt. De eerste keer was toen het leger erin trok, honderd jaar geleden, daar zijn die buurtbewoners nog steeds boos over, de tweede keer zou nu zijn, de UM die de stad berooft van een A-locatie door er al die vervelende en herrie makende studenten neer te zetten. Daar is het volk het niet mee eens. Het volk wil zelf bepalen wat daar komt, en ze weten het ook al lang: het moet voor iedereen zijn, en voor elk wat wils, multifunctioneel heet dat, een park met bankjes, een bejaardensoos, een overdekt sjoelbakpaviljoen en veel jeu-de-boulesbaantjes. En nog wat horeca voor het betere biertje, waar de nieuwe bewoners van de sjieke appartementen in de aangepaste kazernegebouwen even kunnen bijkomen na een vermoeiende rollatortocht.

Nou, dat feest gaat alvast niet door want de UM trekt erin. Alles wordt gericht op onderzoek, onderwijs en aanverwante zaken. En toch was er ook hier weerstand. Ik heb onze decanen hoofdschuddend over de gangen en trappen van de Berg zien dwalen. Die zagen er geen brood in hoor, ondanks het enthousiasme van de voormalige president J. Ritzen. Gut, hoe zou het toch met hem zijn? Daarover een andere keer. Jo zette zich voor de volle driehonderd procent, we kennen Jo, in voor de verwerving van het terrein. Hij zou al zijn Haagse connecties inschakelen, beloofde hij.  Dat heeft het proces met minimaal een jaar of twee vertraagd, en, kan ik u verklappen, daar waren de decanen allerminst rouwig om. “Wat motten we met die kazerne, dat is ver boven onze stand, veel te groot, veel te duur, het wordt een molensteen om onze nekken en dan moeten wij straks weer bezuinigen om de verliezen van deze nachtmerrie te compenseren, geef onze portie maar aan fikkie.”

Dat feest ging dus ook niet door, de heren en dames zijn langzaam en met zorgvuldig masseren tot positievere gedachten gekomen en kijk aan, daar hebben we de Poolse landdag waar ik het in het begin over had. Nu tetteren ze door elkaar, slaan met vuisten op tafel om hun deel op te eisen. Want Bernadette wil nog een extra scanner in een van de bunkers en (voor eigen gebruik) een smeerput, Rein eist een openluchttheater waar zijn pupillen hun toneelstukjes kunnen opvoeren, Albert wil additionele snijzalen op de plek van de schietbaan, Harm eist ruimte voor een geheel nieuw College en extra ruimte om zo nu en dan stoom af te blazen en tegen een oude iep te schoppen, Hildegard ziet de bunkers als ideale plaats voor hongerende asielzoekers zodat haar studentjes onze rechtsstaat in de praktijk aan het werk kunnen zien, Jos wil zijn halve faculteit naar de kazerne overbrengen wegens Lebensraum, en dan hebben we het nog niet over de studentenverenigingen die er voortaan massaal hun ontgroeningen willen organiseren, eindelijk met een militair tintje.

Goed, doe mij dan ook maar iets. Een chillroom voor overspannen Bergbewoners?

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)