Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer geen Vici-subsidie voor de UM

Weer geen Vici-subsidie voor de UM

UvA eindigt met tien Vici's

MAASTRICHT/NEDERLAND. Amsterdam heeft er tien. Utrecht zes. En Maastricht geen enkele, net als vorig jaar. Dat is de uitkomst van de jongste Vici-ronde van NWO. De Vici-beurs bedraagt anderhalf miljoen en is daarmee in Nederland een van de belangrijkste wetenschappelijke premies. Gevorderde onderzoekers kunnen er een vernieuwende onderzoekslijn mee opbouwen.

Het was voor het college van bestuur vorig jaar aanleiding voor een gesprek met de faculteiten, meldde toen woordvoerder Gert van Doorn. Nu, op de vraag wat er is afgesproken, zegt hij: “Het is een continu leerproces, we blijven eraan werken, pakken het steeds weer op en gaan ermee verder.” Komende zomer presenteert de UM een brede wervingsstrategie.

In totaal vielen bij NWO 233 Vici-aanvragen op de mat, waarvan er slechts 35 zijn toegekend. Opvallend is dat veel meer mannen dan vrouwen in de prijzen vielen: 25 mannen en 10 vrouwen.

In de hoofdstad was het vorige week feest. De Universiteit van Amsterdam stak met tien Vici’s met kop en schouders boven de rest uit. Heeft de UvA soms iets speciaals gedaan in deze aanvraagronde? Nee, zegt een woordvoerder. “Ik heb het even nagevraagd. We hebben er geen bijzondere verklaring voor.”

Een van de Vici-winnaars, hoogleraar geschiedenis Geert Janssen, bevestigt dat. Er zijn weliswaar veel mensen bij een aanvraag betrokken, van de financiële afdeling tot directe collega’s, “maar dat is aan andere universiteiten ongetwijfeld ook zo”.

In de afgelopen elf jaar heeft vooral de Universiteit Utrecht veel NWO-subsidies verworven (met Maastricht op de negende plaats). De UvA doet het goed, maar staat nog lang niet bovenaan. Het succes lijkt dus een uitschieter.

Toch komen de prestaties van de UvA niet uit de lucht vallen. In de strijd om beurzen van de Europese onderzoeksraad ERC scoort de UvA beter dan Utrecht. En de Universiteit Leiden trouwens ook.

Let wel, meer is niet hetzelfde als beter. Grote universiteiten krijgen nu eenmaal meer beurzen dan kleine universiteiten: ze dienen ook meer aanvragen in.

MT/HOP

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)