Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters uit het stadhuis

Splinters uit het stadhuis

Carillon stadhuis veel bespeeld

Gasten van burgemeester en wethouders vragen regelmatig aan het einde van hun stadhuisbezoek of ze het stadscarillon eens mogen bezichtigen. Als de tijd dat toelaat, wordt de beklimming richting stadhuistop gemaakt. Daar wacht het carillon, dat in 1668 door de toenmalige gemeenteraad werd aangekocht bij de Amsterdamse klokkengieters Pieter en François Hemony. In de loop der tijd zijn er wat klokken vervangen en gerestaureerd. Het klokkenspel kent anno 2018 49 klokken, waarvan er nog zeventien van Hemony zijn. Gasten die het carillon zien, stellen zonder uitzondering dezelfde vraag: mag ik een stukje spelen? Het carillon is door heel wat handen aangeraakt, maar gelukkig vooral door die van stadsbeiaardier Frank Steijns, die wekelijks de mooiste klanken over de binnenstad tovert.

Stadshuishal ‘eine groete kaffee’

Mestreech is eine groete kaffee, luidt de titel van een bekend carnavalsliedje. De stad als één groot café. Datzelfde geldt voor de stadhuishal. Het plein, zoals de hal ook wel genoemd wordt, doet wekelijks wel dienst als feestlocatie. Recepties, trouwerijen, ontvangsten. Niet voor niets staat er een grote tapinstallatie in de hal. Verplaatsbaar, dat wel, want de bierkraan moet af en toe rust krijgen. Het is niet de enige tap in het stadhuis. In de ruimte onder de hal, waar ook regelmatig festiviteiten zijn, staat er nog één. Dat is niet alles, in het Maastrichtse bestuurscentrum is er elke dag vlaai voor de vele gasten. Koffie en thee zijn er uiteraard ook volop, want in het stadhuis mogen dan wel twee taps staan, er wordt bovenal elke dag hard gewerkt.

Blaren op de tong

Van 50-jarige bruiloft tot opening van een internationaal congres, van jubilea van sportclubs tot lustra van studentenverenigingen. De inbox van het secretariaat van burgemeester Penn-te Strake wordt wekelijks overspoeld met uitnodigingen. Even snel geteld komen er zo’n achthonderd per jaar binnen. Omdat er natuurlijk maar één Annemarie Penn-te Strake is, kan ze helaas lang niet aan alle verzoeken gehoor geven. Als de burgemeester op bezoek komt, wordt vaak niet alleen haar aanwezigheid gewenst, maar wordt zij ook geacht een woordje te spreken. De burgemeester geeft zo’n 120 speeches per jaar, die zijn voorbereid door een speech writer. Daarnaast houdt zij nog tientallen kleinere toespraakjes bij kleinere festiviteiten. Burgemeester Penn-te Strake vervult haar rol met veel plezier en met verve. Zelfs als dat wat blaren op de tong kost. 

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek. In de week van 5 maart is burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-Te Strake gasthoofdredacteur. Vandaar dat deze splinters uit het stadhuis komen. Met dank aan Inge Dovermann en Stefan Gybels.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: