Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Praatgericht onderwijs

Praatgericht onderwijs

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Op mijn universiteit doen ze aan Probleemgericht Onderwijs. Dit betekent dat de collegebanken twee keer per week verwisseld worden voor kleine discussiegroepen, waar gedurende twee uur het lesmateriaal voor die dag in kringvorm besproken wordt. Het is hier dan ook belangrijk om goed te kunnen praten. Na bijna drie jaar met dit systeem te hebben gewerkt ben ik erachter gekomen dat er twee soorten praters zijn: de praters die wat te zeggen hebben (de zeggers) en zij die alleen maar hun mond opendoen om te laten zien dat ze aanwezig zijn (de praatjesmakers).

De zeggers zijn meestal sporadisch in hun opmerkingen. Ze denken lang na voor ze iets delen, maar wat ze delen is meestal doordacht, duidelijk en logisch. Ze hebben het lesmateriaal goed bestudeerd en zijn bezig geweest zich een expert op het onderwerp te maken. De praatjesmakers daarentegen hebben meestal geen idee wat er gebeurt, maar voelen zich toch altijd genoodzaakt geluid te maken. Ze trekken lange zinnen uit hun mond, waardoor de rest van de groep moeite moet doen om te begrijpen welk punt er gemaakt wordt. Dit is een trucje van de praatjesmaker, want de weinige klasgenoten die echt goed luisteren komen erachter dat de zinnen nergens op slaan.

Ik heb een typische praatjesmaker in mijn discussiegroep voor het vak Contemporary World History. Ze is half Canadees, een kwart Chileens en een kwart nog iets, en daarom uiteraard werelds genoeg om overal een mening over te hebben. Zo was ze laatst boos dat het tijdens het bespreken van de Tweede Wereldoorlog zo weinig over Latijns-Amerika ging, want “daar was toch ook iets aan de hand op dat moment?”.

Ik weet eigenlijk niet onder welke categorie ik zelf val. Ik heb me zeker schuldig gemaakt aan inhoudsloos kleppen, maar ik kan ook niet zeggen dat ik nooit wat zinnigs heb uitgekraamd tijdens zo’n les. Misschien overlappen de twee soorten praters elkaar ook wel. Ze zijn in ieder geval geen vijanden, aangezien een Duitse zegger en de half Canadese praatjesmaakster laatst na een les gezellig aan het kletsen waren. “Jij was flink aan het bluffen daarnet, of niet dan?”, zei de zegger. “Nee joh! Of… nou ja, eigenlijk wel hè?”, giechelde de praatjesmaker.

Het zou ook geen Probleemgericht Onderwijs heten als er aan het einde van de les nog onenigheden waren.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)