Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UPDATE: Elf Maastrichtse masters behoren tot de top

UPDATE: Elf Maastrichtse masters behoren tot de top

Keuzegids masters 2018: UM op tweede plaats ‘algemene universiteiten’

MAASTRICHT. Elf Maastrichtse masterstudies behoren tot de allerbeste van Nederland, oordeelt de Keuzegids Masters 2018, die 43 UM-masters onder de loep nam. De researchmaster European Studies is met een rapportcijfer negen de allerbeste. Helemaal onderaan bungelen bewegingswetenschappen en epidemiologie. Die curricula zijn met ingang van september 2017 volledig herzien.

De Keuzegids Masters 2018 baseert zijn ranglijst voor 80 procent op studentenoordelen (Nationale Studentenenquête 2015 tot en met 2017) en voor 20 procent op het expertoordeel van de landelijke keurmeester NVAO. Net als vorig jaar eindigt de Universiteit Maastricht op een (gedeelde, met Tilburg) tweede plaats in de categorie ‘algemene universiteiten’ waarin negen instellingen zijn opgenomen. Groningen staat op een.

Tien Maastrichtse masters mogen zich topopleiding (rapportcijfer 7,5 en hoger) noemen en krijgen een zogenoemd kwaliteitszegel van de gids. Het gaat om researchmasters European Studies (9,0) en Cognitive and Clinical Neuroscience (8,4), de tweejarige masters Data Science for Decision Making (Transnationale Universiteit Limburg, samen met Hasselt: 8,8) en Forensic Psychology (8,2), en de eenjarige masters  Human Decision Science (8,8), Management of Learning (8,2), Health Professions Education (8,2), Governance and Leadership in European Public Health (7,8), Global Supply Chain Management and Change (UM Campus Venlo: 8,6), research master Cultures of Arts, Science and Technology (8,6) en European Studies (8,6).

Onvoldoende

De studenten van de master bewegingswetenschappen (het gaat uiteraard om de vorige lichting, inmiddels voor het leeuwendeel afgestudeerd) zijn heel wat minder te spreken over hun studie. Ze geven alleen de faciliteiten een plus, maar over zaken als programma, toetsing, praktijkgerichtheid en begeleiding zijn ze erg ontevreden. Ze geven hun opleiding een 2,8. Vorig jaar was dat nog een vier. Hun collega’s in Amsterdam (de enige andere stad met een vergelijkbare master als deze) staan ook niet te juichen, maar zij geven nog een vijf. Ook bij epidemiologie (rapportcijfer 4,6) klinkt er forse kritiek, met name de toetsing en de docenten moeten het ontgelden.

Moeilijke periode

“Ik herken het probleem, we hebben een moeilijke periode achter de rug”, vertelt Leo Schouten, sinds maart 2017 coördinator van de master epidemiologie. Met name het studiejaar 2015-2016 (de score daarvan is door de Keuzegids ook meegenomen om de betrouwbaarheid van de meting te vergroten; het gaat hier om kleine groepen studenten) was niet makkelijk door ziekte van een belangrijke docent (“we moesten steeds noodverbanden aanleggen”), maar ook omdat de onderwijsblokken zowel de eigen studenten als geïnteresseerden van elders moesten bedienen. ”Dat bleek geen gelukkige keuze”, aldus Schouten. Toch leverde de master tijdens de interne studentenevaluatie nog een 7,3 op. Afgelopen jaar kreeg de master tijdens de interne evaluatie zelfs een 8,1. “Wij zien vaker grote verschillen tussen de Keuzegids en onze interne evaluaties. We weten niet hoe dat komt. Ik vraag me af op hoeveel studenten dat Keuzegids-oordeel is gebaseerd.”

Nieuw curriculum

Zowel bij epidemiologie als bewegingswetenschappen is dit academisch jaar een nieuw curriculum van start gegaan, bij de tweede zelfs met een grotendeels nieuw team docenten. “Er is heel hard gewerkt om de opleidingen weer aantrekkelijk en up-to-date te maken”, aldus Jascha de Nooijer, director of Education for Health. “In de HMS master (bewegingswetenschappen) vragen we via focusgroepen na ieder blok uitgebreid feedback aan studenten. Bij epidemiologie is een review panel opgericht; een groep studenten dat elk blok nog eens extra in de diepte evalueert. Kortom, we doen er alles aan om het onderwijs te verbeteren. De blokevaluaties van dit jaar laten zien dat dat gelukt is, die zijn goed.”

Mopperen

De master geneeskunde komt ook niet verder dan een 5,2 maar belandt hiermee in de middenmoot. In het hele land mopperen de geneeskundestudenten (Groningen gaat aan kop met een 5,6), onder andere over het gebrek aan wetenschappelijke vorming en toetsing. Alleen de praktijkgerichtheid - logisch met al die coschappen - krijgt een dikke voldoende. In Maastricht morren studenten ook over de begeleiding en de docenten.

Wat verder opvalt: de master Arts Klinisch Onderzoeker (AKO) is gezakt van één naar twee. Ook Nederlands recht voert de ranglijst niet meer aan en valt terug naar de vijfde plaats (vorig jaar 5,8/nu rapportcijfer 5,2)

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: