Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oeps, sorry burgemeester!

Oeps, sorry burgemeester!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

O jee, het was weer zo ver, deze week. Er heeft zich weer eens een gasthoofdredacteur gemeld en die denkt dan meteen dat ze de columnisten een thema kan opgeven. Er zijn er bij die daar niks mee doen, weet ik uit ervaring, er zijn er ook bij die er iets creatiefs van maken, die er een eigen draai aan geven. En er zijn erbij die proberen de nieuwe hoofdredacteur-voor-een-week te plezieren, vooral als dat een burgemeester is die vroeger rechter was en die dus van uitdelen weet als het op straffen aankomt. Ik behoor tot die laatste categorie. Het is ook het uiterlijk wat meespeelt natuurlijk, dat ietwat gereserveerde gezicht, die strenge knot in het haar, die achternaam, ‘de Strakke’: het deed menig verdachte al sidderen en met deze columnist is het niet anders. Nee, ik heb echt niets gedaan, edelachtbare!

Maar ja, dan krijg je het thema op via onze hoofdredacteur en dat blijkt dan te gaan over ‘het comfort van de polarisatie’. Ik zeg: wablief? De hoofdredacteur legt het uit: de burgemeester heeft een beetje genoeg van dat wij-zij denken, studenten die tegenover bewoners zouden staan, andere bewoners die de uni verwensen, lager- tegenover hoger opgeleiden. Mensen blijven maar hangen in de tegenstellingen en dat leidt nergens toe. Dixit de burgemeester via de hoofdredacteur. (Mag ik terzijde even kwijt dat dit allemaal op-‘t-verkeerde-been-mannelijke-termen zijn? Dat we hier, en ik zeker, door het matriarchaat geregeerd worden? Ik heb in volgorde van belangrijkheid boven mij een hoofdredactries, een rectrix, en daarboven is er dus een burgemeesterse. Of burgermeesteres. Hoezo te weinig diversiteit? Hoezo te weinig vrouwen in hoge posities? En dan vergeet ik mijn eigenste mevrouw B. nog.)

De opdracht. Is dat polariseren zo comfortabel dan? Dat weet ik nog zo net niet hoor. Voor mij persoonlijk niet in ieder geval. Ik ben van de harmonie. Polariseren is ruzie maken en daar word ik heel erg moe van. Toen ik laatst uit mijn kamer werd geflikkerd op de Berg wegens ondoorgrondelijke verhuisbewegingen heb ik me lijdelijk in een hoekje geposteerd tot de storm weer overwoei. Als ik een enkele keer mevrouw B. tegenover mij vindt wegens vermeend onderpresteren in huishoudelijke zin: ik maak me uit de voeten.

En is het allemaal wel zo erg als de burgemeesterse beweert? Zeker, herrie makende studenten zijn voor de gewone Maastrichtenaar kutstudenten. Nou èn? Wat moet je dan zeggen? Een beetje schelden is toch niet meteen polariseren? Behalve in de politiek dan hè. Daar hebben ze er wel een handje van. Onze drie nationale warhoofden Wilders, Baudet en Kuzu tegen de rest. Die vervolgens duchtig terugscheldt. Maar los van de politiek zijn we juist misschien met z’n allen een beetje te aardig geworden, te lief. Neem nu onze rector/trix die deze week ’s avonds van een tripje uit Madrid terugkeerde op Schiphol. Daar twittert ze dan over - ze twittert overal over - dat eerst haar koffer kwijt is, dan dat er geen stopcontact in Nederlandse treinen zit, dan dat er in haar wereldstad Helmond geen taxi te krijgen is. Beetje sarcastisch dus. Wat doet de NS? Slaat die keihard terug? Nee, die twittert: Jeetje! Als het eenmaal tegenzit…Ben je al wel lekker thuis? Antwoord van rectrix: Bijna! Dan NS weer: Gelukkig maar! Dan wensen we je ondanks de ongelukkige dag, wel een fijne avond!

Op zo’n moment denk ik: maakten we maar wèl een beetje meer ruzie. Dat we van dat kleffe toffejongens-toontje afkomen. En mag ik namens de UM onze Spoorwegen erop wijzen dat ze het hier wel tegen onze rector magnificus slash rectrix magnifica hebben? Dat we daar niet jeetje tegen zeggen, en niet zomaar jij en jou! Met dat: Ben je al lekker thuis? Het is jullie vriendin niet hè!! Van Boxtel, hoor je me?? Jij daar!!Met je kut-NS!!

Oeps, sorry burgemeester.

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: