Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Goede ouders voor mij, maar ontzettend gemeen tegen elkaar”

“Goede ouders voor mij, maar ontzettend gemeen tegen elkaar” “Goede ouders voor mij, maar ontzettend gemeen tegen elkaar”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

UM Ink

De Grieks-Italiaanse Rita Platanos (19), eerstejaars International Business, wilde al van jongs af aan een tattoo. Toen ze op zichzelf ging wonen deed ze het. Op haar linkerbovenarm heeft ze een traditional style tattoo van een open hand omwikkeld door een slang.

“Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog geen jaar oud was en hebben al zolang als ik me kan herinneren een slechte verstandhouding. Na de scheiding ging mijn vader terug naar Griekenland en bleef ik bij mijn moeder in Italië. Vanaf dat moment woonde ik om en om een paar maanden bij de een en dan weer bij de ander. Mijn vader sprak altijd slecht over mijn moeder en andersom. Ik snap wel waarom ze uit elkaar zijn gegaan; het zijn compleet verschillende personen en culturen. Elke keer moest ik me opnieuw aanpassen aan nieuwe regels en gewoonten.

Mijn ouders hebben altijd best aan me getrokken. Ze waren allebei heel goede ouders voor mij, maar ontzettend gemeen tegen elkaar. Mijn moeder was altijd erg beschermend als ik bij mijn vader in Griekenland was. Ze vond dat mijn vader een slechte invloed op me had en probeerde me te beschermen tegen zijn ‘lieve woorden’ en cadeautjes. Andersom hetzelfde: mijn vader dacht dat ik geen eigen keuzes mocht maken of niet met mijn vrienden uit mocht gaan omdat mijn moeder een sterke persoonlijkheid heeft.

Symboliek vind ik bij tattoos heel belangrijk; ik zou nooit iets laten zetten alleen omdat ik het mooi vind. Mijn tattoo staat voor mijn eigen positie in de relatie van mijn ouders. Ik was altijd de onschuldige die werd gemanipuleerd door beiden. De slang symboliseert hun relatie en ik ben de hand. Die is open omdat ik veel vrijer ben nu ik op mezelf woon. Mijn ouders kunnen me niet meer zo veel beïnvloeden. Dat ik de tattoo heb laten zetten is al een symbool van mijn vrijheid. Dat had mijn moeder in elk geval nooit goedgekeurd, ze is erg conservatief. De slang is om de onderarm gewikkeld omdat ze voor mijn gevoel beiden aan me trokken, ze waren erg beschermend als ik bij de andere ouder was.

Ik ben wel eens jaloers op mensen die ‘normaal’ opgroeien op één plek met beide ouders. Maar ik zou het niet anders willen. Mijn ouders zijn zo verschillend; dat was geen goede omgeving geweest voor een kind. Ook had ik dan mijn halfzusje niet gehad en studeerde ik nu waarschijnlijk niet in Maastricht. Omdat ik steeds van land, school, regels en cultuur moest wisselen kan ik me heel gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties, kan ik met iedereen praten, en spreek ik vijf talen vloeiend. Het heeft me gevormd tot wie ik ben en daar ben ik trots op.”

Dit is een rubriek waarin medewerkers en studenten worden geïnterviewd over hun tattoo.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)