Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vlaamse vrouw

Vlaamse vrouw

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Medewerkerscolumn

Ik heb te doen met de Vlaamse vrouw. De laatste tijd heb ik er nogal wat leren kennen en er is me iets opgevallen. De Vlaamse vrouw heeft een probleem. Ze moet ontzettend veel. Niet van een ander, maar gewoon van zichzelf. Ze moet de voorbeeldige dochter zijn, de liefdevolle echtgenote, de zorgzame moeder, de betrouwbare collega en de “ik-sta-altijd-voor-je-klaar-vriendin”. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, werkt ze zichzelf driemaal een slag in de rondte.

Ze doet dingen die ik nog nooit heb gedaan. Die zelfs nooit in me zijn opgekomen te doen. Zo wast ze niet alleen de ramen van haar huis maar ook de rolluiken en maakt ze elke dag zelf soep. Ze mag pas in een  boek duiken als ze is wat ze zichzelf heeft opgelegd te zijn. Dat is dus nooit. Want tegen de tijd dat het huis is gekuist, de strijk is gedaan en de ontbijttafel alweer is gedekt voor de volgende ochtend, is mijn westerbuurvrouw zo moe dat bij het lezen van de eerste alinea haar ogen al dichtvallen. Dat is zielig.

En wat misschien nog wel zieliger is, is dat ze niet anders kan. Als ze haar lat namelijk lager legt, verschijnt er een enorme beer op de weg die brult: “Wat zullen ze wel niet van je denken?” Voor “ze” kun je werkelijk iedereen invullen. Papa en mama, opa en oma, de moeders van het schoolplein, de ouders van de jeugdbeweging, de buren en ga zo maar door. Ze moeten allemaal positief denken en praten over de Vlaamse vrouw. Daarom moet ze dus blijven lachen, luizen- en voorleesmoederen en soep maken. Dat denkt ze tenminste. Want wat ze niet beseft is, dat ondanks het harde werken, niet iedereen voor haar applaudisseert. Ik in ieder geval niet. Simpelweg omdat mijn buuf zo conformistisch is als een rivier in haar steeds veranderende bedding. Ik houd daar niet van. Voor mij mag ze, net als iedereen, kleur bekennen. Nu is er dus precies gebeurd waar de Vlaamse vrouw zo bang voor is. Terwijl ze zo haar best doet, is er iemand die niet lovend over haar denkt. Daar zelfs over schrijft. Dat is zielig. Daarom heb ik zo ontzettend te doen met de Vlaamse vrouw.

Ingrid Candel, psycholoog

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)