Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studentendebat: “I hear there are some communists in the room”

Studentendebat: “I hear there are some communists in the room”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Drukbezocht, voertaal Engels voor sommigen een obstakel

“Waarom is Napoleon Genève nooit binnengevallen? Napoleon: ‘Genève? Waarom zou ik Genève binnenvallen? Iedereen spreekt daar Engels.’”, aldus spreekstalmeester Teun Dekker, die met deze woorden het introductiefilmpje van de vierde stelling van de avond inluidde: ‘De gemeente moet iedereen gratis Nederlandse cursussen aanbieden.’ “Ja”, zegt Alex Meij van Partij Veilig Maastricht (PVM). Volgens Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht (LPM) is dit de taak van de universiteit. Nuyts had by far de leukste avond van alle aanwezige debaters: met haar (ongeoorloofde) interrupties tijdens andere debatten en haar aandoenlijke steenkolenengels had ze de lachers al vroeg op haar hand.

Spelregels
Wetenschappers Arie van der Lugt en Teun Dekker, “the two funniest men” die rector Rianne Letschert ooit heeft ontmoet, praatten de avond vaardig aan elkaar en trapten de debatrondes af met de spelregels: tien partijen, vijf stellingen, acht standpunten, waarna twee partijen met elkaar in discussie gaan. Het komische duo had een belletje in het geval een betoog te lang duurde of als er door elkaar gepraat zou worden: ze hadden het niet nodig. Ook het publiek kon desgevraagd een standpunt geven. Iedereen kreeg bij binnenkomst een overzichtsboekje met een rode (tegen) voorkant en een groene (voor) achterkant.

Zieltjes winnen
Passionate speeches”, twitterde Letschert over het eerste debat; tussen Franca Eurlings (D66) en Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks). Waarschijnlijk zag hun duurzaamheidsdebat er vanaf de eerste rij anders uit dan hoger in de goed gevulde Franz Palm zaal van SBE. Een goed voorbereide Krabbendam probeerde overduidelijk zieltjes te winnen en benadrukte deze avond tot drie keer toe hoe blij hij was met de studenten: “Before we start the debate I want to say that all the students are welcome in Maastricht; a very, very warm welcome.” Applaus vanuit de zaal; vooral vanaf de derde rij, waar een aantal groene truien enthousiast klapte na elke zin. Tegenstander Eurlings, naar horen zeggen een goede debater in het Nederlands, had overduidelijk moeite met de Engelse taal. Zonde, normaal gesproken zijn academici haar publiek.
Behalve Eurlings, was de voertaal ook voor Nuyts en Peter Diepenhorst van de Maastrichtse Volkspartij (MV) een struikelblok. Toch pakte dat voor de laatste twee goed uit. Diepenhorst kwam tijdens het debat over leegstandsbelasting inhoudelijk niet goed uit de verf, maar kreeg aan het eind applaus en het respect van het publiek. Nuyts was vooral erg vermakelijk: “It’s getting interesting now”, “Do we believe him?”.

Alla
Reopen the Alla’ staat op een A4tje van een student tijdens de discussie over 24-uursvergunningen voor uitgaansgelegenheden in de binnenstad. De VVD stuurde voor dit debat Nicky Beckers de ring in. De masterstudent Econometrics and Operations Research, na afloop tijdens de borrel: “Het Engels van lijsttrekker John Aarts is waarschijnlijk niet goed genoeg voor een Engelstalig debat.” Goede zet, de discussie tussen Beckers en Maren Slangen (PvdA) verloopt soepel. De beste van de avond. De VVD is voor 24-uursvergunningen in de horeca in de binnenstad, dus Beckers had de zaal mee, maar Slangen hield goed stand. Als Beckers praat over marktwerking klinkt er wat boegeroep. “I hear that there are some communists in the room.” Het publiek lacht. Flapuit Nuyts is tegen: “Longer opening hours are okay, but not seven days a week. You should also study. It has to be gezellig for everybody; also young children and people who work.”

Get your facts straight
Het laatste debat, over het studentenquotum, beloofde het hoogtepunt van de avond te worden. Eerder die avond had Krabbendam al gezegd dat daar helemaal geen sprake van is; uiteraard onder applaus van de GroenLinks cheerleaders op de derde rij. SP’er Mara de Graaf, die het debat daadwerkelijk moest voeren, zei eveneens dat er helemaal geen quotum bestaat, maar dat er wel een bepaling is “die voorschrijft hoeveel huizen per straat mogen worden opgesplitst in verhuurbare kamers”. Drie zinnen daarna: “Het quotum is destijds ingevoerd om de diversiteit in de buurt te behouden.” Philip Walz van nieuwkomer M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch), die met een zaal vol studenten kon scoren voor open doel, miste. Was het omdat M:OED nieuw is? Omdat hij niet de juiste feiten paraat had? Of omdat Nuyts ineens een onverwacht verband legde? “How many houses has the father of the founder of M:OED?

Vermakelijk
How was the evening?”, vroegen Dekker en Van der Lugt rond de klok van tien. Nou, redelijk informatief, goed georganiseerd en vooral erg vermakelijk. Van der Lugt: “I am surprised about the utility of having a city council”. Voor Letschert is het vooral belangrijk dat het een evenement is van studenten voor studenten. “Dat laat zien dat ze betrokken zijn bij de stad. Ik ben erg trots op dit eerste studentendebat.”

 

Op dezelfde avond werd in de juridische faculteit ook een verkiezingsdebat georganiseerd. In het Nederlands. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)