Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen open access-overeenkomst met Britse uitgeverij

NEDERLAND. Nederlandse onderzoekers hebben per direct geen toegang meer tot tijdschriften van de Royal Society of Chemistry Publishing (RSC). De onderhandelingen met de Britse uitgeverij zijn stukgelopen op open access. UM-onderzoekers zitten niet meteen met de handen in het haar.

Universiteitenvereniging VSNU, die de onderhandelingen heeft gevoerd, noemt het ‘zeer vervelend’ dat het niet is gelukt om een deal te sluiten. De RSC, een kleine, specialistische non-profit uitgeverij met een hoogwaardig tijdschriftenpakket, zal Nederlandse onderzoekers nu de toegang tot de tijdschriften weigeren.

Zitten Maastrichtse onderzoekers nu met de handen in het haar? Het valt mee, zegt projectleider Henk van den Hoogen van de Universiteitsbibliotheek. “We hebben een rondgang langs de onderzoekers gemaakt, voor wie scheikundige publicaties relevant zijn, maar ze maken zich geen grote zorgen. Ze waardeerden het abonnement wel, maar ze beschikken tegelijkertijd over kanalen en connecties om de publicaties alsnog in te zien.”

De VSNU verwijst in haar persbericht naar een eerder gepubliceerde flyer, ‘How to get the PDF’ waarin de vereniging tips geeft om op een andere manier dan via de uitgever aan de gewenste artikelen te komen.

Ommezwaai

De Nederlandse universiteiten streven ernaar dat al hun wetenschappelijke publicaties vanaf het jaar 2020 voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat vergt een financiële ommezwaai. In het oude model betalen universiteiten voor dure abonnementen, terwijl publiceren voor wetenschappers gratis is. In het nieuwe model betalen wetenschappers voor het publiceren en mag iedereen (van wetenschapper tot hobbyist) hun artikelen gratis lezen.

Bij de onderhandelingen met de uitgevers wil de VSNU  stappen in die richting zetten, maar dat is met de RSC dus niet gelukt. Het bedrag dat RSC vraagt voor de transitie naar open access zou vele malen hoger zijn dan wat de universiteiten nu kwijt zijn voor de toegang tot de artikelen. Volgens de VSNU publiceert de RSC jaarlijks zo’n 260 artikelen van Nederlandse wetenschappers.

Roadmap

“De RSC heeft niet willen bewegen, daarom hebben wij de gesprekken opgeschort,” aldus een woordvoerder. De VSNU zegt in toekomst graag verder in gesprek te gaan met de RSC, mits de uitgever bereid is “verdergaande en eerlijke afspraken te maken”. De uitgeverij was niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet de eerste keer dat de onderhandelingen met een uitgeverij stuklopen op open acces. In mei gebeurde dat met de Oxford University Press. Met die uitgeverij ligt inmiddels een akkoord op hoofdlijnen klaar, staat in de roadmap open access 2018-2020, die de VSNU afgelopen week lanceerde.

HOP, Steffi Weber

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)