Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Britse ranking: TU Delft meest internationale universiteit van Nederland

UM komt niet in Top 200 voor

NEDERLAND/MAASTRICHT. De TU Delft is volgens het Britse onderwijstijdschrift Times Higher Education (THE) de meest internationaal georiënteerde universiteit van Nederland. Maastricht - volgens het Nuffic onlangs nog de meest internationale onderwijsinstelling - heeft de top 200 van deze wereldwijde ranking opmerkelijk genoeg niet gehaald. En dat heeft alles te maken met de gebruikte algoritmes.

Op basis van data van de in september verschenen instellingenranglijst World University Ranking 2018 heeft THE deze week een ranking gepubliceerd van ’s werelds meest internationale universiteiten. Naast het aandeel buitenlandse studenten en docenten telde het percentage wetenschappelijke publicaties met minstens één buitenlandse auteur mee en de reputatie van de universiteit in het buitenland.

Zwitserland

Op basis van deze indicatoren, die elk voor 25 procent meewogen, voert Zwitserland de lijst aan, gevolgd door Hong Kong, Singapore, het Verenigd Koningrijk en Australië. Deze vijf landen herbergen samen de tien meest internationale universiteiten ter wereld. Ze staan volgens THE open voor buitenlandse studenten en wetenschappers, en hebben internationale samenwerking hoog in het vaandel.

Van alle Nederlandse universiteiten scoort de TU Delft het hoogst. De universiteit, nummer 63 in de jaarlijkse instellingenranglijst van THE, staat wat betreft internationalisering op positie achttien, gevolgd door de Rotterdamse Erasmus Universiteit op 42 en de Universiteit van Amsterdam op 62.

Maastricht

Ook de Nederlandse internationaliseringorganisatie Nuffic zette de meest internationale onderwijsinstellingen onlangs op een rij. Daarin stond de Universiteit Maastricht stijf bovenaan, met maar liefst 58 procent buitenlandse studenten.

Waar Nuffic alleen naar het aandeel internationale studenten keek, nam THE dus ook andere indicatoren mee in de berekening, zoals internationale reputatie. Phil Baty, verantwoordelijk voor de ranglijsten, zegt desgevraagd dat Maastricht net niet aan de minimumvoorwaarden voldeed om te worden meegenomen in de lijst. “Maastricht is een sterke, internationale universiteit maar onze algoritmes lieten het net niet toe. We moesten ergens een streep trekken.”

“Kijk je alleen naar de internationale staf en studenten, dan staan wij wereldwijd op de twaalfde plaats”, reageert de Maastrichtse woordvoerder, Gert van Doorn. Maar het feit dat de UM nu niet voorkomt in de top 200 heeft inderdaad alles te maken met de door THE gebruikte algoritmes. “Die vallen ongunstig uit.”

 

Nederland in top-200 ‘meest internationale universiteiten’:

 

TU Delft                     18

EUR                            42

UvA                            62

RUG                           65

UU                              85

 

HOP, Steffi Weber

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)