Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook talentvolle muzikant krijgt meer lucht in eerste studiejaar

NEDERLAND. Niet alleen voor topsporters, maar ook voor goede muzikanten en andere buitengewone studenten mogen universiteiten en hogescholen straks een uitzondering maken op de regels voor het bindend studieadvies.

Voor topsporters wil minister Van Engelshoven het bindend studieadvies verzachten, kondigde ze in januari aan. Het moet makkelijker worden om een studie met topsport te combineren. In Maastricht is dat al zo.

Dus hoeven topsporters straks minder studiepunten te behalen in hun eerste jaar. Ze mogen hun studie vervolgen, ook al studeren ze eigenlijk niet snel genoeg. Tenminste, als hun onderwijsinstelling voor hen een uitzondering wil maken.

Coulance

Maar hoe zit het dan met andere talenten, wilde D66 weten. Misschien heeft een muzikant ook wel behoefte aan wat coulance in het eerste jaar. Mag een onderwijsinstelling dan ook een uitzondering voor maken?

Ja, is het antwoord. Het hoger onderwijs krijgt meer ruimte om met de persoonlijke omstandigheden van studenten rekening te houden. Topsport is maar een voorbeeld van zo’n persoonlijke omstandigheid, stelt de minister. “Andere persoonlijke omstandigheden zoals die van talentvolle muzikanten zijn ook denkbaar.”

Maar de onderwijsinstellingen zijn er niet toe verplicht. Het instellingsbestuur moet zulke persoonlijke omstandigheden dan opnemen in de eigen regelingen voor het bindend studieadvies.

Voor topsporters bleken veel onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Maastricht, al een uitzondering te maken. Voor artiesten lijkt dit minder voor te komen, maar bijvoorbeeld de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en de Haagse Hogeschool houden er al wel rekening mee.

Officieel kan het dus nog niet. Zo’n uitzondering is nu in principe alleen mogelijk voor zwangere en zieke studenten, studenten die bestuurswerk doen en studenten in bijzondere familieomstandigheden. De nieuwe regels zullen op zijn vroegst in het nieuwe studiejaar ingaan.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)