Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Maak van parkeerplaats Fasos een stadspark”

“Maak van parkeerplaats Fasos een stadspark”

Photographer:Fotograaf: Observant

Stadsnatuur Maastricht pleit voor meer groen

Er moet meer natuur komen in Maastricht en de universiteit kan hier een grote rol in spelen. Dat vindt Rob Jansen van Stadsnatuur Maastricht, een vrijwilligerscollectief dat zich inzet om het groen in de stad uit te breiden.

De (binnen-)tuinen van de School of Business and Economics (SBE), rechten en het tuintje van de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) vindt Jansen “geweldig”, maar de parkeerplaats achter deze laatste faculteit noemt hij “doodzonde. Deze kostbare grond in het centrum van Maastricht kan vele malen hoogwaardiger gebruikt worden. De universiteit zou hier een grote tuin van kunnen maken en die delen met de stad, zeker als ook het naastgelegen klooster De Beyart beschikbaar komt.” Ook op de platte daken in Randwyck liggen kansen, volgens Jansen.

Meer stadsgroen, zegt hij, geeft geestelijke rust, zorgt voor meer beweging, absorbeert regenwater en heeft ook economische voordelen. Het maakt Maastricht aantrekkelijker voor toeristen. “In de zomer is het in de stad soms tien graden warmer dan er buiten; met elke 10 procent meer groen, daalt de gemiddelde temperatuur een graad.”

“Het is belangrijk dat men het belang van (stads-)natuur gaat inzien; er moet een paradigmawisseling komen.” Om deze visie gemeengoed te maken sprak Stadsnatuur Maastricht al met de gemeenteraad, Woonpunt, het waterschap en UM-vicevoorzitter Nick Bos. Niet om te vertellen wat ze moeten doen, maar om de waarde van meer groen te benadrukken. Jansen: “Alleen op deze manier krijgt het thema momentum.”

Bos vindt het idee interessant, maar houdt zich op de vlakte. Na het gesprek met het vrijwilligerscollectief schrijft hij in een reactie dat de UM “het concept de moeite waard vindt” en dat het “denkbaar” is dat de universiteit een convenant met de idealen van Stadsnatuur Maastricht ondertekent. Er zijn nog geen concrete plannen: over de Fasos-parkeerplaats zegt hij niets.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)