Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

NWO: “Extra vrouwenleerstoelen niet alleen naar bèta’s”

NWO: “Extra vrouwenleerstoelen niet alleen naar bèta’s”

Photographer:Fotograaf: Monitor vrouwelijke hoogleraren 2017

MAASTRICHT. Het was met de Westerdijk-leerstoelen niet helemaal naar wens gelopen, vertelde rector Rianne Letschert vorige week tegen een commissie van de universiteitsraad. De leerstoelen, bedoeld om meer vrouwen op hoogleraarsposities te krijgen, worden vijf jaar lang met 50 duizend euro gesubsidieerd door het ministerie van OCW. Wetenschapsorganisatie NWO kreeg de uitvoering toebedeeld. Elke universiteit kon een bepaald aantal kandidaten indienen, Maastricht acht. Meer indienen mocht, onder het motto ‘je weet maar nooit’ want als een zusterinstelling minder kandidaten heeft, maken anderen weer meer kans. De UM diende een negende plaats in maar kreeg die niet gehonoreerd. Terwijl andere instellingen soms wel twee leerstoelen (Leiden en Utrecht) boven hun quotum kregen, en soms eentje extra. Voor de zeven extra plaatsen lagen negentien aanvragen klaar.

Letschert: “De kans op een extra plaats was groter, hoorde ik later, als die leerstoel een bètaprofiel had, in het STEM-domein (Science, Technology, Engineering, Mathematics) paste. Dat was ons niet verteld, dus daarover heb ik me beklaagd bij de NWO-voorzitter.”

Woordvoerders van NWO ontkennen echter categorisch dat er bij de toekenning van de extra plaatsen een voorkeur zou zijn geweest voor bètaleerstoelen. Wel is het zo, klinkt het, dat er bij de extra toewijzing is gekeken naar de uitkomst van de eerste ronde. “Die disciplines die toen het minst waren gehonoreerd, kregen nu de voorkeur.” Dat had alsnog kunnen uitlopen op een de facto voorkeur voor bèta’s, maar ook dat wordt ontkend: “Het is niet zo dat de meerderheid van de extra toewijzingen naar de bèta’s is gegaan.”

Letschert heeft inmiddels een gelijkluidend antwoord gekregen van NWO-voorzitter Stan Gielen. Daarmee is ze tevreden, zegt ze.

Van de negen UM-aanvragen zijn er dus acht gehonoreerd. De negende plaats was voor Mariolina Eliantonio bij de rechtenfaculteit en wordt betaald door de UM. Formeel gaat het daarbij niet meer om een Westerdijk-leerstoel. De UM financiert twee extra plaatsen zelf bovenop de toewijzing. Voor de tiende was en is nog geen kandidaat gevonden. Letschert: “Dat die negende plek voor Eliantonio is, berust op toeval. We hebben bij NWO gewoon negen namen voorgesteld, zonder rangorde.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)