Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Soa zelftest

Splinters: Soa zelftest

Soa zelftest

Groningse studenten kunnen zich nu volledig anoniem testen op soa’s met zelftests, zo kwam van de week op Twitter voorbij. Binnen 48 uur is de uitslag binnen, zonder ooit een arts onder ogen te hoeven komen. Blijkt dat niet alleen een unicum te zijn voor Groningse studenten! Het bedrijf Testalize.me heeft ook een afhaalpunt in een apotheek in Maastricht (Avenue Céramique). Daarnaast is de kit online te bestellen. “Op de verzendverpakking staat niets wat te herleiden is naar ons,” aldus de website. Dus geen paniek, geen huisgenoot die erover zal beginnen.
Hoe het werkt? De persoon stopt wat lichaamsmateriaal in een bijgevoegd buisje en verzendt het in een geadresseerd retourdoosje naar het laboratorium. Vervolgens wordt er getest op chlamydia en gonorroe, de twee meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. De uitslag is binnen 48 uur online op te vragen met een unieke code.
Wat de Groningers inmiddels wel al hebben geregeld: korting! Voor leden van studentenverenigingen Albertus en Vindicat kost een soa-kit voor de man of vrouw 30 euro (toch 9 euro minder dan in de webwinkel). Wie een ‘soa-test oraal of anaal’ wil, moet iets dieper in de buidel tasten: deze kosten 49 euro.

Gelukkige studenten

De zesjescultuur is passé, kopte de Volkskrant afgelopen weekend. De student van vandaag is niet snel tevreden en gaat voor een acht, of nog liever een negen. Met of zonder bijlessen. Dat nieuwe perfectionisme heeft een keerzijde: burn out op jonge leeftijd, studenten die het gevoel hebben dat ze niet meer ‘echt’ student kunnen zijn (tijd om zichzelf te ontwikkelen, foute keuzes te maken, volwassen te worden en hé waarom niet: een sociaal leven), jongeren die bezwijken onder de druk en buiten de boot vallen. En dan komt deze week het Centraal Bureau voor de Statistiek op de internationale dag van het geluk (ja, die bestaat echt) met de mededeling dat maar liefst 88 procent van de studenten gelukkig is. Slechts 3 procent voelt zich ronduit ongelukkig. Valt die stress dan toch mee? Of kun je met een hoop stress toch nog gelukkig zijn?

Auditie doen voor de decaan

Mededeling van de decaan. En deze behoort tot de categorie leuke nieuwsjes, benadrukt Jan Smits. In de laatste faculteitsraadsvergadering van rechten komt het faculty ball ter sprake. Een jaarlijks feestje voor alle studenten en medewerkers dat binnenkort gaat plaatsvinden. Om een nog hechter “Team Law” – zo staat het in het nieuwe strategisch programma – te vormen, zijn er voor het eerst niet alleen studenten, maar ook stafleden bij de organisatie betrokken. “Zijn die twee docenten uitgekozen vanwege hun dansmoves? Hebben ze auditie gedaan voor de decaan?” klinkt het lacherig. Vervolgens wil de raad weten of er in het verleden veel animo was voor het feestje. “Er kwamen vooral studenten van andere studies op af”, antwoordt studentraadslid Jonathan Felix. “Bachelors looking for lawyers”, reageert raadsvoorzitter Bram van Hofstraeten droogjes.

Elektrisch parkeren

Gratis parkeren aan de UM heeft z’n  langste tijd gehad. Binnenkort betalen medewerkers en studenten 2 euro per dag als ze 15 tot 20 km van het werk wonen. Het ligt de faculteitsraadsleden van de School of Business and Economics (SBE) zwaar op de maag, niet in de laatste plaats omdat er veel staf uit België en Duitsland werkt. Het OV is soms geen optie omdat je - vanuit Neupré, om maar eens een negorij zuidelijk van Luik te noemen - drie keer zo lang onderweg bent. De raadsleden hebben hun zorgen nu in een brief vervat aan de U-raad. Ook hebben ze nog een paar vragen. Wat als je met een Harley Davidson komt (of een andere motor)? Of met een elektrische auto?

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)