Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe partij M:OED twee zetels in gemeenteraad

Nieuwe partij M:OED twee zetels in gemeenteraad

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. De nieuwe Maastrichtse partij M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch), die zich voornamelijk inzet voor de belangen van studenten en ondernemers, heeft twee zetels in de gemeenteraad behaald. De opkomst in Maastricht was dit jaar met 48.1 procent iets hoger dan in 2014 (46.9 procent).

“Als nieuwe partij kunnen we met twee zetels erg tevreden zijn”, vertelt Martin van Rooij, nummer vier op de lijst. “We hebben ruim 2800 stemmen gekregen. Dat zijn echt niet alleen maar vrienden en familie. We zijn heel trots dat zo veel mensen ons het vertrouwen geven.” De zetels zijn voor lijsttrekker Alexander Lurvink en nummer drie Simona Maassen, die respectievelijk 806 en 600 stemmen kregen.

Het CDA kreeg de meeste stemmen in Maastricht. “Ik denk dat we hier goed mee samen kunnen werken”, aldus Van Rooij. Een samenwerking met de PVV, die eveneens vanuit het niets twee zetels behaalde, sluit M:OED uit. “We hebben in de campagnetijd niets van ze gezien en dan ga je ervan uit dat ze doen wat ze landelijk verteld wordt.”

In de rest van het land hebben studentenpartijen het ook goed gedaan. Ze behalen allemaal minstens twee zetels, meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De meest succesvolle studentenpartij van Nederland is STIP in Delft. Die groeit van vier naar zes zetels en is daarmee de tweede partij van de stad. Alleen GroenLinks komt erbovenuit: die partij schiet omhoog van vier naar zeven zetels. D66 moet drie van de acht zetels inleveren.

De definitieve uitslag van Utrecht is nog niet binnen, maar volgens de tussenstand stijgt Student & Starter van één naar twee zetels. GroenLinks wordt er de grootste met twaalf zetels. Ook hier krijgt D66 een klap: de partij zakt van dertien naar tien.

Connect Wageningen deed voor het eerst aan de verkiezingen mee en verovert meteen twee zetels. Ook daar is GroenLinks de grootste met zes zetels, maar D66 ging er niet achteruit en blijft op vijf.

Yuri Meesen/HOP

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)