Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UPDATE: Rector Letschert co-informateur Maastrichtse coalitie

UPDATE: Rector Letschert co-informateur Maastrichtse coalitie

Photographer:Fotograaf: UM

Hertelling: toch vijf zetels D66, CDA geen zes maar vijf zetels

MAASTRICHT. Het Maastrichtse CDA, in absolute cijfers winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, heeft aan UM-rector Rianne Letschert gevraagd om een eerste ‘informatieronde’ te houden ter voorbereiding op een nieuwe coalitie die de stad de komende vier jaar moet gaan besturen. Ze gaat dit samen met oud-gemeentesecretaris Wil Rutten doen. De coalitie moet “op een stabiele en ruime meerderheid” in de raad kunnen rekenen, meldt een persbericht van het CDA. Het gaat om een onderzoek naar verschillende combinaties van partijen.

Letschert is gevraagd “vanwege haar verbindende kwaliteiten en grote netwerk in Maastricht en de regio”, Wil Rutten was al bij de formatie van 2014 betrokken als informateur.

Tot woensdag vond op verzoek van D66 nog een hertelling van de stemmen plaats. Vorige week kwam die partij net een paar stemmen te kort voor een vijfde zetel. Die ging toen naar het CDA, die met zes zetels de grootste partij in de raad werd. De Seniorenpartij Maastricht en GroenLinks volgden met ieder vijf zetels. Nu ook D66 er een bij heeft gekregen, zijn er vier partijen met vijf zetels. Niettemin is het CDA op basis van het absolute aantal uitgebrachte stemmen de grootste en dus initiatiefnemer bij de formatie.

Fractievoorzitter van het Maastrichtse CDA is Vivianne Heijnen. Zij heeft de informateurs aangezocht. Letschert reageerde binnen een dag, zegt Heijnen. Het netwerk van Letschert in stad en regio, zegt Heijnen, is ondanks het feit dat ze nog geen twee jaar bij de UM werkt en hier niet woont, toch groot. “Je moet enige feeling hebben voor wat hier speelt; dat is belangrijk. Ze is goed ingevoerd. En ik krijg positieve reacties, ik hoor nu links en rechts bij andere partijen dat ze ook op hùn lijstje stond.”

Geen van beide informateurs heeft banden met het CDA, zegt Heijnen, “daar heb ik goed op gelet.” Van Letschert is bekend dat haar sympathie bij D66 ligt, ze heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nog meegeschreven aan het partijprogramma in haar woonplaats Helmond. Maar, zegt Heijnen, “ze is wetenschapper en als zodanig getraind om onderzoek te doen en de antwoorden op een objectieve manier te verwerken. Dat is precies wat je in zo’n informatieronde doet”

Het informateursduo zal vrijdag en de dinsdag daarop de gesprekken voeren, in het stadhuis op de Markt.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)