Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Winesburg, Ohio

Winesburg, Ohio

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Toen ik bekomen was van het Olympisch wintersportgeweld en de landelijke turbulentie rond de gemeenteraadsverkiezingen, kwam ik erachter dat ik de Boekenweek had gemist. Een pijnlijk gebeuren. Iedere lezer en boekenkastvuller dient zijn steentje bij te dragen om het bestaan van het papieren boek te verzekeren. Bovendien verschijnen er in die periode veel nieuwe publicaties die de begeerte tot aanschaf aanwakkeren. Al jaren hoef je het voor het Boekenweekgeschenk niet te doen. Gelegenheidswerkjes van bestsellerauteurs kan men beter direct vermijden en weggeven. Het missen van de Boekenweek had als enig voordeel dat ik het geschenkje misliep. Alsmede het Boekenweekessay van de ziener Jan Terlouw over de natuur. Toch kon ik het niet laten om afgelopen week de eerste de beste boekwinkel in te lopen om boete te doen.

Ik viel voor een goedkope herdruk van de Nederlandse vertaling van een boek uit 1919. Toen verscheen Winesburg, Ohio van Sherwood Anderson. Een schrijver, geboren in 1876, die al een tijd publiceerde. Zijn boek werd al spoedig een bestseller. Het bevat een bundel korte verhalen die losjes verbonden zijn. Niet alleen door een overlap van mensen en gebeurtenissen, ook door een jonge man die leerling-journalist is van de plaatselijke krant.

De verhalen gaan over “hulpeloze kleinburgers en hun verdampte dromen”, zoals een recensent schreef. Het was een nieuw soort realisme over gewone mensen, invoelend, weinig verzwijgend met een duidelijke journalistieke insteek. Het grote succes van het korte verhaal in Amerika begon met dit boek. Hemingway, Faulkner, Franzen, Proulx, zij zijn allemaal schatplichtig aan Anderson.

Met het boek van Anderson begint de opmars van gewone mensen op het platteland in de literatuur. Zij hebben het moeilijk, hebben het moment om te vertrekken laten voorbijgaan. Hun geloof in een Amerika dat kansen biedt door de technische vooruitgang, blijft bestaan.

Winesburg, Ohio, ligt in de midwest van Amerika. Het dorp dan wel het kleine stadje van zijn jeugd. In streken die uiteindelijk, net als nu het platteland in Nederland, zouden leeglopen. Ondertussen is dat deel van Amerika Trump Country. Vol geloof in een herstel in de richting van America First, dat nooit zal komen. Winesburg, Ohio, kan ook gezien worden als een roman over kleine, verlopen plaatsen.

Aan het eind van het boek verdwijnt de leerling-journalist per trein richting de grote stad. De enige die per dag gaat. De controleur in de trein, een plaatsgenoot, zegt niks. Een dagelijks voorval, denkt hij.

Hans Philipsen

Winesburg, Ohio nu als Rainbowpocket, 8 euro

 

        

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)