Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Na het euthanasieadvies

Na het euthanasieadvies

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Gek worden we ervan op de Berg. Eendjes hier, eendjes daar. En niet eens gewone eendjes, nee, knalgele badeendjes. Wie per ongeluk in aanraking komt met onze recteuse wordt net zo lang gegijzeld tot-ie een eendje heeft gekocht. “Voor een goed doel”, giert ze erbij. Ik ken collega’s die het tweede verdiep, daar waar ons Hoge College huist, angstvallig mijden, bang om in de kraag gegrepen te worden, of pootje gehaakt. Want mevrouw Lichtschicht, what’s in a name, is altijd sneller dan jij je uit de voeten kunt maken, stiletto’s of niet. En wie pech heeft moet dan ook nog met ‘r op de foto, samen met een monsterlijk geel eend-exemplaar van een formaat dat alleen in het bad van Donald Trump past. Dat is een Business Duck, als u een bedrijfje runt kunt u die ook kopen. En die foto’s verschijnen dan op Facebook of een andere oplichterssite waar je dus voor de eeuwigheid voor paal staat. Ik zag een Germanicus, ik zag een Heer Boss, ik zag zelfs lieden langskomen die ik daar never nooit had verwacht …

Waar gaat het over? Een duckrace op 13 mei. Een race met plastic eendjes. Dat is al een paar jaar usance in Maastricht. Voorjaar? Bloesem, fluitende merels en badeendjes in de rivier! Want je koopt zo’n ding virtueel voor 5 euro, en dan flikkeren ze de echte in de Jeker. Honderden badeendjes. De Jeker mondt uit in de Maas. Ik heb een achternicht in Rotterdam die vlakbij de Erasmusbrug woont en elk jaar weer zuchtend zo’n gele golf uit Limburg langs ziet drijven. Ze schrijft me: “Een eend in de soep is lekker  - weer eens wat anders dan kip - maar hier hebben we het over plastic soep hè! Da’s niet gezond, heb ik gehoord.” Nee, ze zijn zo stom nog niet in Rotterdam.

En daar heeft onze rectrix zich aan verbonden? Ja dus. Maar het is nog erger. Organisator van het evenement is een club die zich Ronde Tafel 174 Maastricht noemt. Die zijn weer onderdeel van de Nederlandsche Tafelronde. Met sch. Ik heb het opgezocht. Ze noemen zich een serviceclub. En nu komt het: “Een club voor mannen tussen de ca. 25 en maximaal 40 jaar”. De cursivering is van mij. Dus onze hoogste mevrouw spant zich in voor een club waar ze zelf nooit lid van zou mogen worden? Onze ‘diversiteitsrector’? Die hier aan de UM een geheime lijst klaar heeft liggen van hoogleraren die ze bij de geringste misstap de laan uitstuurt en vervangt door een hooglerares? Niks te genderneutraal, man eruit, vrouw erin!

Weet ze eigenlijk wel waar ze deze keer weer ja tegen heeft gezegd? Heeft ze de antecedenten nagetrokken?

(Of, even terzijde, heeft ze het te druk met dat andere project waar ze de halve uni en de hele Berg mee heeft lamgelegd? De ITK? Je kunt geen collega op de gang aanspreken of hij/zij barst in snikken uit en mompelt alleen nog maar die afkorting. Waarvan? Intercontinentale Transkaukasische Klerezooi? Intensieve Tafelmanieren Kursus? Irrationeel, Traag en Karig? Invullen, Typen en Kapotscheuren? Waar zijn die lui in godsnaam de hele dag toch mee bezig?) 

Terug naar de echte wereld, naar de mannenclub en de badeendjes en de vraag waar de heren straks het ingezamelde geld aan gaan uitgeven. Dat zijn wel weer mooie doelen hoor. Het Refugee Project Maastricht. En iets met beestjes. De Stichting Animal’s Faith. Ik citeer geheel vrijblijvend hun promotekst: Honden en katten krijgen een nieuwe kans op een mooi en stressvrij leven, ook met gedragsproblemen en euthanasieadvies. Dankzij specialistische trainingen zijn ze klaar voor een nieuw begin!

Een stressvrij nieuw begin na een euthanasieadvies, wie wil dat nou niet?

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)