Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een kampeerboerderij

Een kampeerboerderij

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De wereld zit raar in elkaar, beste lezers. Is het eindelijk lente, na maanden van nattigheid en ander ongemak, wordt het nieuws deze week gedomineerd door somberheid. Depressie hier, depressie daar. Een en al depressie. Op de televisie - ja ja, ik ben nog steeds een lineaire kijker, dat klinkt tegenwoordig als een ziekte - zie ik treurige pubers die zichzelf in deplorabele staat filmen, voor het goeie doel. Opdat hun peers zich die ellende zullen besparen. En we worden overspoeld met nieuws dat de student van tegenwoordig ook al zo depressief is. Dat blijkt over een onderzoek van de Hogeschool Windesheim te gaan, onder hun eigen studenten. Representatief?  Mwah. We hebben het hier over een voormalig gereformeerd bolwerk, te Zwolle. Dat op zich is al reden genoeg om depressief van te worden. Bovendien hebben ze de enquêtes midden in de donkerste winterdagen gehouden. Nou, dan antwoordt half Nederland op de vraag of ze er wel eens over nadenken om eruit te stappen met een luidkeels ja. Een Elfstedentocht komt er toch niet meer, dus waarom verder leven?

Tijd voor iets vrolijkers dus. Want onder ons gezegd en gezwegen, ik kom hier alleen maar fruitige studenten tegen hoor. Lieden die de hoge bestuurders en daarmee ons beleidsmensen, want wij doen het èchte werk, dag en nacht stalken met plannen om de planeet te redden, plannen waar onze prachtuniversiteit een hoofdrol in mag vervullen. Met z’n allen op tijd de lichtjes uitdoen bijvoorbeeld. Niet meer met de sjoemeldiesel naar het werk komen, van die dingen. Veel van de natuur houden ook. Onze studenten zijn daar keien in. Dat constateer ik niet alleen, dat constateerde ook een groepje van mijn allerfijnste landelijke collega’s van de VSNU, de universiteitenclub.  Op de dag dat heel Nederland een nieuwe gemeenteraad koos - daar kom ik zo nog op terug - meldde zich een zevental VSNU-beleidsadviseurs (wist u dat ze er daar zó veel hadden? Zeven!) op de Berg. En op de Zwingelput, bij het UCM. Ik citeer even wat een van mijn scherp oplettende beleidscollega’s daar waarnam. Ze blogt: “De sfeer in de common room doet mij denken aan een kampeerboerderij waar je met schoolklassen heengaat op kamp: er worden wafels gebakken, studenten met verschillende nationaliteiten zitten samen te studeren aan grote tafels of liggen languit met hun laptop op de bank. In deze setting zou ik zelf ook wel terug de collegebanken in willen!”

Kijk, is dat reclame of niet? Deze mevrouw wentelde zich pardoes in het “communitygevoel” dat wij als UM uitstralen. Wij zijn, lezers, in de ogen van de landelijke universitaire beleidsmakers een kampeerboerderij. Laat het even tot u doordringen.

Maar gelukkig hebben we dan onze rectrix nog om het moreel hoog te houden! Met haar hadden we eventjes een heuse informateur/informatrice in huis. Ik zei toch dat ik nog op de gemeenteraadsverkiezingen zou terugkomen? Onze rectrix onderzocht samen met een oud-gemeentesecretaris hoe het verder moest in Maastricht. Hoe het verder kon. In ieder geval niet zoals de bestaande coalitie wilde, want die wilde alles bij het oude laten, ongeacht de uitslag. Daar kregen ze een terechte reprimande voor van het informateursduo. Lees het verslag op de site van onze gemeente. Zonder twijfel geschreven door een ambtelijk secretaris. Die een duchtige en zeer moderne communicatietraining heeft gehad. We lezen dat ze “door de oogharen heen” iets vinden. Dat Maastricht een “grote behoefte heeft aan het zetten van een stip op de horizon”.  Dat een advies volgt op  basis van “het opgehaalde draagvlak”.  En we lezen dat onze stad toch echt een “coalitie of the willing” nodig heeft. Herinnert u zich nog wanneer het daar voor het laatst over ging? George W. Bush? De oorlog in Irak? Is dat ons voorland hier?

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)