Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vooruitdenken

Vooruitdenken

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Een meisje met wie ik ooit toneelles had, droeg altijd een notitieboekje en een pen bij zich. “Voor als ik ooit Hans Teeuwen tegenkom”, dan kon ze hem om een handtekening vragen. In de jaren dat ze fan was en dus dat boekje bij zich droeg was ze hem nog nooit tegengekomen, maar toch, je kon niet zeker genoeg zijn.

Dit sprak me wel aan. Mijn vader is ook altijd zo goed voorbereid. Toen mijn broer en ik nog niet geboren waren zorgde hij altijd dat er genoeg wijn en sigaretten waren voor hem en mijn moeder. Inmiddels zijn ze allebei allang gestopt met het nuttigen van die verboden goederen (populair in de kunstwereld), maar dat vooruitdenken hebben ze goed overgedragen aan hun kinderen. Zelf word ik al zenuwachtig als ik twee uur voor mijn trein naar Maastricht mijn tas nog niet heb ingepakt. Alles moet ver van te voren uitgedacht, gepland en klaar zijn, anders ben ik niet rustig.

Dit gedrag komt goed van pas tijdens het reizen, en combineert mooi met iemand die misschien iets te relaxt op vakantie gaat. Zo zijn mijn vriendin Goosje en ik een perfect reiskoppel: ik iets te gestrest, en zij iets te rustig. Als we dan de boot van het ene naar het andere Griekse eiland moesten halen begon ik twee uur vóór vertrektijd al te hyperventileren, terwijl zij, toen de boot eenmaal zijn loopplank uitschoof, nog doodleuk een cappuccino bestelde op het terras in de haven. Ik zorgde dat we dan toch op tijd waren, en zij zorgde dat ik iets meer rust had toen er nog geen reden was tot paniek.

Toch vraag ik me wel eens af of al dat vooruitgedenk niet te veel tijd en energie inneemt. Natuurlijk kan ik makkelijk binnen vijf minuten mijn spullen pakken, maar toch ben ik uren voor vertrek al bezig met wat er in mijn tas moet. Ik zit altijd met mijn hoofd in de toekomst, en als ik niet uitkijk vergeet ik te letten op wat er nú gebeurt. Mocht het zijn dat ik echt te ver op de zaken vooruitloop, dan heb ik gelukkig altijd nog een mantra die mijn tante vaak herhaalt. “Zie de taken in het leven als een salamiworst: neem één plakje per keer, anders word je misselijk.”

Cato Boeschoten

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)