Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

College en decanen schuiven Keuzegids naar tweede plan

MAASTRICHT. Bestuurders aan de UM zijn een beetje klaar met de Keuzegids. De uitkomsten zijn te willekeurig en te zwak onderbouwd, vinden ze. Meer belang wordt gehecht aan een belangrijke bron van de gids, de Nationale Studenten Enquête.

“We gaan de Keuzegids niet meer promoten” zei rector Rianne Letschert tegen de U-raad toen het onderwerp ter sprake kwam, “dat hebben we in het ‘managementteam’ besloten”. Het MT, dat is het college van bestuur samen met de decanen. De Keuzegids is een belangrijk medium voor studiekiezers. De UM brengt na de publicatie daarvan altijd persberichten uit; meestal scoren de studies in Maastricht goed, ofschoon er regelmatig ook minder of ronduit slecht scorende UM-opleidingen tussen zitten. Maar dat is het punt niet, legde collegevoorzitter Martin Paul uit aan de U-raad. Het gaat erom dat men de resultaten te willekeurig vindt, en te zwak onderbouwd. Paul wees erop dat de Nationale Studenten Enquête (NSE) door de Keuzegids wordt aangevuld met de evaluaties van de landelijke keurmeester NVAO. Dat vertekent het beeld, meent hij. Belangrijker nog: de omvang van de ‘samples’ is niet altijd groot genoeg: “Zeker in de masters heb je opleidingen met bijvoorbeeld twaalf studenten. Twee stemmen die de ene of de andere kant uitgaan, hebben dan grote gevolgen. Dan kun je ineens sprongen in de waardering krijgen.”

Eerder zei Leo Schouten, coördinator van de - in de Keuzegids met een 4,6 slecht scorende - master epidemiologie al tegen Observant: “Wij zien vaker grote verschillen tussen de Keuzegids en onze interne evaluaties. We weten niet hoe dat komt. Ik vraag me af op hoeveel studenten dat Keuzegids-oordeel is gebaseerd.” Afgelopen jaar kreeg zijn master tijdens de interne evaluatie zelfs een 8,1.

Gaat de UM die gids nu boycotten? Nee, en het is ook niet zo dat er geen publiciteit meer zal worden gegeven aan de uitkomsten. Andere leden van het MT bevestigen het ‘besluit’ waarover Letschert repte, niet.

Wat dan wel? Martin Paul: “We analyseren de data en bespreken die met de faculteiten. We gaan dus vooral naar de NSE kijken. Als er een neerwaartse beweging is vragen we aan het faculteitsbestuur wat ze daaraan doen.”

Niettemin, zegt hij, “is het ongelukkig dat een commercieel bedrijf, want dat is het, zo’n grote rol speelt en zo’n invloed heeft op studiekiezers.”

Keuzegids-directeur Frank Steenkamp ligt niet wakker van de kritiek. “Commercieel, dat is waar, maar het belangrijkste voor mij is dat we onafhankelijk zijn. Verder bespreken we onze aanpak met de instellingen en krijgen overal, ook van de UM, enthousiaste reacties.” Inhoudelijk maakt hij afgewogen keuzes, zegt Steenkamp: “De NSE vraagt wel tien oordelen over docenten terwijl jij en ik het er snel over eens zijn dat drie of vier genoeg zou zijn. Het gevolg is dat zoiets als vakdeskundigheid maar voor 10 procent meetelt. Dat doen wij dan anders.”

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)