Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Valorisatieprijs 2017 voor twee onderzoekers

Valorisatieprijs 2017 voor twee onderzoekers

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

MAASTRICHT. Hans Schouwenburg en David Barata ontvingen vorige week de Valorisatieprijs 2017 van de Universiteit Maastricht. Hun proefschriften blinken volgens de jury uit in sociale relevantie. Het is een thema waaraan Maastrichtse promovendi een zogeheten valorisatieparagraaf van twee tot vier pagina’s moeten wijden.

De jury, met onder meer Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur, besloot niet één maar twee pas gepromoveerde kandidaten te lauweren, omdat ze van mening is “dat de kwaliteit van de voordrachten ieder jaar toeneemt”, aldus het persbericht.

Hans Schouwenburg, tegenwoordig docent aan de Universiteit Utrecht, schreef aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen het proefschrift Strategies to Save the Earth: Nature Conservation Experts and Sustainable Development, 1980-2000. Hij legde de geschiedenis van het begrip duurzaamheid bloot; welke experts gaven het idee vorm en welke belangen speelden daarbij achter de schermen? “Een lichtend voorbeeld van het sociale belang dat inherent is aan de geesteswetenschappen”, aldus de jury.

De andere winnaar, David Barata, postdoc bij de faculteit Health Medicine and Life sciences en werkzaam in de regeneratieve geneeskunde, ontwikkelde zogeheten microfluid platforms (technieken gebaseerd op microvloeistoffen) voor het ‘verbeteren’ van beschadigd of ziek weefsel. Daaruit vloeide een patentaanvraag voort. De jury kwalificeerde het valorisatiehoofdstuk als een conceptbedrijfsplan.
De valorisatieprijs à €3.000 werd op 11 april uitgereikt tijdens het University Dinner waar bedrijven kennismaken met wetenschappers en bestuurders van de Universiteit Maastricht. De prijs (van de UM en het Universiteitsfonds) werd twee jaar geleden in het leven geroepen.

Prof. Wim Groot schreef een kritische column over de waarde van valorisatie.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)