Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kritiek op berichtgeving alcoholstudie

Kritiek op berichtgeving alcoholstudie

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Niet alleen half Nederland schrok van het Rotterdamse nieuws dat elk glas alcohol schadelijk is, maar ook in wetenschappelijke kringen gingen de wenkbrauwen omhoog. Er klopt niets van, zegt de Maastrichtse verslavingsdeskundige Paul Lemmens. Er is een misverstand ontstaan, zegt de Rotterdamse onderzoeker, over het verschil tussen sterfte en ziekte.

Het begon met een internationaal persbericht over een megastudie naar het effect van alcohol op hart- en vaatziekten, gepubliceerd in The Lancet. Meer dan honderd instituten, waaronder het Erasmus Medisch Centrum, hadden 83 studies verzameld met gezondheidsgegevens van 600 duizend mensen uit negentien welvarende landen.

Het Erasmus MC besloot geen persbericht rond te sturen, maar plaatste toch een korte tekst op de eigen website nadat de media erover berichtten. De Rotterdamse webtekst (met als kop Geen alcohol = langer leven) en de berichtgeving in kranten en het NOS Journaal hebben daarna voor een hoop verwarring gezorgd.

Steeds was de strekking dat elk glas bier of wijn schadelijk is voor de gezondheid en tot vroegtijdige sterfte leidt. Kortom, elk biertje is er een te veel. Dit tot verbazing van menig wetenschapper onder wie ook UM-onderzoeker Paul Lemmens. Hij las het wetenschappelijke artikel in vakblad The Lancet, en kwam tot een heel andere conclusie: één glas per dag maakt helemaal niets uit.

“De grafiekjes laten zien dat het risico op sterfte pas stijgt vanaf tien glazen per week. En je zou de statistische grens, gezien het geringe effect, evengoed bij twintig glazen per week kunnen leggen. Wat neerkomt op drie per dag.”

De Rotterdamse voedingswetenschapper Trudy Voortman geeft toe dat de berichtgeving in de media rammelt, en dat is volgens haar het gevolg van een misverstand. “Het draait allemaal om het verschil tussen sterfte en ziekte. Ik heb nooit bedoeld dat je eerder dood gaat door elk glas alcohol, maar dat je er eerder ziek van wordt. Elk glas blijkt de kans op hart- en vaatziekten te verhogen. Dat is de meerwaarde van het onderzoek.”

Hoe zit het met de talrijke studies die uitwijzen dat alcohol beschermt tegen hart- en vaatziekten? Voortman: “Niet-drinkers vormen een complexe groep. Sommigen zijn minder gezond, anderen hebben een alcoholverleden. In onze studie blijkt alcohol alleen te beschermen tegen (niet-fatale) hartaanvallen, tot een bepaald punt natuurlijk. Voor alle overige hart- en vaatziekten zagen we: hoe minder hoe beter. ”

Voortman steekt deels de hand in eigen boezem: de tekst op de Erasmus-site had genuanceerder gekund. “We hebben nooit een persbericht de deur uit gedaan, omdat we dachten dat de uitkomsten in Nederland geen nieuws zouden zijn. De Gezondheidsraad raadt al jaren aan om geen alcohol te drinken of hoogstens één glas per dag. Wel is er een internationaal persbericht rondgestuurd, mede met het oog op mediterrane landen waarin de richtlijn nog steeds rond de drie glazen per dag ligt. Toen de media in Nederland het massaal oppikten, hebben we snel een tekstje op de website geplaatst. Het is niet per se onjuist, maar wel onvolledig.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)