Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tijdverlies door langzaam uitdelen examens

Tijdverlies door langzaam uitdelen examens

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Je zit met je studiegenoten in een grote zaal te wachten op je tentamen, de supervisor begint linksvoor met uitdelen, maar je zit rechtsachter in de hoek. Dat betekent vaak dat je tot drie minuten later dan de aanvangstijd kunt beginnen met je toets. Dat is een probleem, vindt Rebecca Kavanagh, universiteitsraadslid en tweedejaars European Law School.

Kavanagh tijdens een commissievergadering van de U-raad: “Je hebt recht op een bepaald aantal uren. Die paar minuten die je mist kunnen net het verschil maken.” Universitair docent psychologie en universiteitsraadslid Kim Kuypers valt haar bij: “Daar komt bij dat het stress veroorzaakt als je je klasgenoten al ziet schrijven terwijl je zelf nog zit te wachten. Tentamens zijn al spannend genoeg.”

Volgens Sander Jansen, voorzitter van de examencommissie van de rechtenfaculteit, is dit op zijn faculteit geen issue. Kavanagh studeert daar, toch hoort Janssen nooit klachten. Het UM-beleid behelst dat de tentamens worden uitgedeeld op het moment dat het examen officieel start, zegt Jansen. “Er wordt sterk op ingezet dat iedereen zo snel mogelijk zijn of haar tentamen heeft. Alleen bij de grote examens met meerdere vakken tegelijkertijd in het MECC kan het zijn dat er een minuut tussen zit.”

Peter Vermeer, voorzitter van de examencommissie bij het UCM, vindt het vervelend dat dit bij studenten stress veroorzaakt, “maar als het goed is proberen docenten de toets zo te maken dat die ruim binnen de tijd te doen is. Als studenten zich goed voorbereiden en hun literatuur en leerdoelen beheersen, hoeven ze zich geen zorgen te maken over een paar minuten. Pas op het moment dat ze niet goed voorbereid zijn, gaan kleine factoren die zenuwen veroorzaken, zoals een paar minuten minder tijd, storen. Als docenten achteraf zien dat er te lange toetsen zijn gemaakt, is er meestal wel ruimte voor een passende oplossing.”

Een goede oplossing is volgens Kavanagh dat de tentamens omgekeerd of in een envelop worden uitgedeeld en dat iedereen deze bij de start van het tentamen mag omdraaien of uit de envelop mag halen. “Alle studenten hebben dan dezelfde kansen. Dit zou een universiteitsbreed beleid moeten worden. En het is heel gemakkelijk te veranderen: het gaat waarschijnlijk om één regel in een beleidsartikel.” Rector Rianne Letschert zal er naar kijken, beloofde ze tijdens de commissievergadering.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)