Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ik ben aan vakantie toe. En ik niet alleen

Ik ben aan vakantie toe. En ik niet alleen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Mijn begeleidende redacteur stuurde me begin deze week een mailtje. “Beste Albert, ik schrijf deze week een stukje over het nieuwe taalbeleid. Daarover is een zelfdragende notitie (normale mensen noemen dat een nota) verschenen. Maar er ìs iets mee. Wil je mij het plezier doen om er even met je fameuze taalgevoelige blik doorheen te gaan?”

Nu ben ik de beroerdste niet, dus allez. Bovendien was ik ook wel nieuwsgierig naar die talennota. Eindelijk weer eens een goed geschreven stuk, daar mag je met zo’n onderwerp op rekenen, vind ik. Aan mijn ambtelijke flexbureau was dat ding geheel voorbijgegaan, ik val niet onder de afdeling Academische Affaires, val eigenlijk nergens onder, ben geheel freischwebend en dat bevalt me meer dan prima. Slechts één baas staat er tussen mij en Onze Lieve Heer, en dat is Germanicus. O nee, ik vergeet drs. Mark Rutte en drs. onze koning, maar die staan toch wat verder weg.

Ik lees dus de nota. Die over het gebruik van het Nederlands en het Engels aan onze prachtinstelling gaat. Dat dat van een zo hoog mogelijk niveau moet zijn, in beide talen. En ik vermoed dat ze dan onder meer bedoelen dat je het ook niet door elkaar moet gebruiken, toch? Goed, in regel 2 van deze Nederlandse tekst laat ik feedback even zitten, dat gebruiken we allemaal terwijl we best ‘reacties’ kunnen zeggen, vooruit. Maar even verder in diezelfde regel is het raak: een draft versie. Ze bedoelen een conceptversie.

En de stijl? Ik blader door en struikel. Wat lees ik? Nieuw en zittende medewerkers, welke in hun dagelijkse functies contact hebben met studenten, dienen een minimum taalniveau B1 Nederlands en Engels te laten hebben, indien (één van) deze talen niet hun moedertaal is. Nieuw medewerkers? Dienen te laten hebben? Indien deze talen niet hun moedertaal is? (Want wat tussen haakjes staat moet je straffeloos weg kunnen laten...) En hoeveel moedertalen heeft een mens gemiddeld?

Ik sla een hoop lelijke maar niet foutieve zinnen over en beland bij een beschrijving van een voorgestelde cursus academisch schrijven voor studenten: In de theoriesessies vindt uitleg plaats (…) welke conventies worden gehanteerd en welke valkuilen bestaan bij het schrijven en plegen van plagiaat. Voelt u ‘m, lezer? Onze studenten krijgen straks les in het schrijven en plegen van plagiaat. Hun wordt dan verteld welke valkuilen ze moeten vermijden! Dat wordt lachen, die cursus.

O, let op, er wordt ook een hoop informatie gecommuniceerd - gegeven of medegedeeld dus - waarna dit juweeltje van academisch denken volgt: De inhoud en timing van de cursus dient qua inhoud en timing afgestemd te worden met de faculteiten.

Ons Hoge Bestuurscollege wordt dan verzocht om voor Nederlandse studenten een proef met zo’n cursus Nederlands Academisch Schrijven te doen. Goed plan. Maar het staat er niet. Er staat: Wil het CvB een pilot cursus Dutch Academic Writing voor eerstejaars… etc.

Mag ik nog wat citeren? Zonder commentaar dan maar? Zodat ik me even niet afvraag waar de spellingchecker op de PC heeft gezeten, me ook niet afvraag waarom academisch geschoolde medewerkers van Academische Affaires geen voorzetsels of interpunctie kennen, en me al helemaal niet afvraag of er niet even een eindredacteur van de intussen honderdkoppige afdeling marketing & communicatie naar kon kijken? Daar gaat-ie:  Hiermee komt de UM de behoefte van studenten die geïnteresseerd zijn hun Nederlandse taalvaardigheid op academisch niveau te verbeteren tegenmoet én sterkt het evenredigsheidsprincipe tussen de twee voertalen van de universiteit.

Vooruit, nog één hoogstandje, om het af te leren: Vanuit het (Eu)regionale employability perspectief, kan overwogen worden, naast de bestaande taalcursus Duits, een gratis taalcursus Frans aangeboden te worden.

Ik heb dringend vakantie nodig. En ik niet alleen.

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)