Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tapijn bouwterrein

Tapijn bouwterrein

Photographer:Fotograaf: Observant

Een week geleden op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne: het gebied laat zich het beste omschrijven als een maanlandschap. Gigantische bergen grond, gaten die op kraters lijken, gekapte bomen, puin van gesloopte gebouwen. De voormalige ziekenboeg, exercitiehal en commandobunker zijn met de grond gelijk gemaakt. Die laatste had betonnen muren van ruim een meter dik dus daar kwam nogal wat materieel met bijbehorend geluid bij kijken. Studenten van Data Science and Knowledge Engineering (DKE), wier collegezaal in zogeheten Tapijngebouw Z ligt, werden zelfs ‘geëvacueerd’. Maar allemaal voor het goede doel, vertelt Ralph Herben van UM-vastgoed en projectleider van Tapijn.

Begin juni zal de rust wederkeren, voornamelijk in het noordelijke deel dat aan het stadspark grenst, belooft hij. Het grondwerk is dan klaar (riolering, nutsvoorzieningen, glasvezel), nieuwe voetgangers- en fietspaden zijn aangelegd.
Over ruim een jaar, in september 2019, zal de eerste fase zijn afgerond. De School of Business en universiteitsbibliotheek (deels) en het Maastricht Science Program (geheel) verhuizen dan naar de gerenoveerde voormalige logiesgebouwen tegenover de appelplaats. Een in de grond gewerkte ‘plint’ verbindt de panden met elkaar. Uit een stapel A3-formulieren trekt hij de juiste plantekening. Er zullen onder andere twee collegezalen voor tweehonderd personen verrijzen, verschillende onderwijs- en projectruimtes en vijftig vierkante meter tijdelijke horeca. Komende zomer vindt de aanbesteding plaats van de aannemer die de renovatie en nieuwbouw op zich gaat nemen. Overigens zal de nieuwbouw niet voor 2022 gereed zijn.

Wat de bezwaarschriften van buurtbewoners betreft: daarover heeft de Raad van State definitief geoordeeld. “Dat hebben we onherroepelijk gewonnen.” Omwonenden van de voormalige kazerne gingen vorig jaar in beroep tegen de plannen van de UM en de gemeente. Het geschil ging onder meer over het geringe aantal parkeerplaatsen en de sloop van erfgoed.
Herben is trots op de Well Building Standard die voor het hele terrein zal gaan gelden – “we zijn het eerste academisch instituut binnen Europa dat zich hiervoor registreert”. De UM gaat voor een zilveren level (er is ook nog goud en platina te behalen), wat betekent dat “we ons inzetten voor het welbevinden en de gezondheid van medewerkers en studenten”, vertelt Herben. “Denk aan veel daglicht, de luchtkwaliteit, kleur- en materiaalgebruik, de steilheid van trappen, et cetera. Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de UM, gaat Tapijn gebruiken als living lab voor duurzaamheidsonderzoek. 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)