Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: trapje op, trapje af

Splinters: trapje op, trapje af

Trapje op, trapje af

In Randwyck werden gisteren meer trappen gelopen dan normaal. Op Universiteitssingel 40, 50 en 60 deed men mee aan No Elevators Day – een wereldwijd initiatief om drukbezette kantoorwerkers meer aan het bewegen te krijgen. Nu zijn de trappen daar al een paar jaar voorzien van teksten als ‘stay healthy, take the stairs’, maar op deze dag werden studenten en medewerkers extra gemotiveerd. Zo stonden er die ochtend promo-teamleden klaar om mensen aan te moedigen, werden er zweetbandjes uitgedeeld en waren er extra motiverende stickers op de muren geplakt.

Snelle studenten

Afgelopen weekend renden studenten voor de 46e keer in estafette van Nijmegen naar Enschede tijdens de jaarlijkse Batavierenrace. Bijna 340 teams stonden er aan de start – losse clubjes maar ook officiële universiteitsteams. In die universiteitscompetitie werd de Universiteit Maastricht zevende (van de negen). Winnaar Groningen was ruim vijftig minuten sneller.

In het algemeen klassement kwamen de snelste Maastrichtenaren van atletiekvereniging Uros – zij eindigden als 23e (van de 316). Medische studievereniging Pulse werd 61e en studententennisvereniging Stennis behaalde een 157e plek. MSV Santé volgde snel op plaats 165, terwijl de zwemmers van Tiburón op 180 bleven steken. De algemene competitie werd gewonnen door Appollon van de Katholieke Universiteit Leuven.

Licht uit, trui aan

Ze trokken een trui aan als het koud was, kookten samen voor meerdere dagen en de vaatwasser ging alleen aan als hij écht vol zat. Studentenhuizen in zeven steden deden vijf maanden lang mee aan de Student Energy Race. Uiteindelijk gingen huizen in Deventer en Utrecht er met de prijzen vandoor. Er waren twee categorieën: grootste energiebesparing ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor en het minste CO2-verbruik per bewoner en woonoppervlak.

Het winnende huis in Deventer wist maar liefst 57,4 procent energie te besparen. Ze werden daarbij een beetje geholpen door het feit dat één bewoner in het buitenland zat en een ander stage liep. Het huis met de kleinste CO2-voetafdruk ligt in Utrecht. De studenten wonnen een energiezuinige koelkast én hadden natuurlijk een veel lagere energierekening. Maastricht deed niet mee met de competitie.

Een grappig voorval, een opvallend nieuwtje, iets interessants wat elders in het land gebeurde: het staat in deze rubriek. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)